изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:13 EEST
ПАРК "БЪЛГАРСКО ЧЕРНОМОРИЕ" Е ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ"    
Новини

Категоричен е кметът на Каварна Цонко Цонев и предлага да бъде закрита и армията. Морски общини излизат на мирен протест в сряда срещу парк "Българско Черноморие"



Заради наводнението и обявеното бедствено положение в Добрич бе отложено насроченото за 20 юни в града публично обсъждане на проект за създаване на парк "Българско Черноморие". Сега отново е насрочено, като този път вместо в Добрич, то ще се проведе в Балчик - в сряда. Намерението за създаването на такъв парк отново разбуни страстите сред добруджанци. Потърсихме кметовете на морските общини по този повод за коментар.

Кметът на Каварна Цонко Цонев бе категоричен: "За мен и жителите на общината това е поредното безумие. Това е уникална глупост. Този парк застрашава и националната сигурност, защото ако стане реалност, то трябва да бъде закрито военното поделение в Шабла, да закрием и армията. Да не говорим, че се отнемат имотите на хората и се нарушава Конституцията, където е записано, че частната собственост е неприкосновена. Конституцията не е променяна. Връщат ни в 1946 г. Това е колективизация. Засягат интересите на хиляди хора от цялата област, а и от страната, които имат имоти по Черноморието". Той добави, че жители на Каварненска и Шабленска община ще протестират мирно в Балчик в рамките на един час в деня на обсъждането и попита риторично защо се прави в Балчик и защо не се направят обсъждания и да се информират хората и от другите две общини - Каварна и Шабла.

 Колегата му - кметът на Шабла, проф. Райна Бърдарева, заяви, че този парк, ако стане, реалност, буквално обрича общината. Тя добави, че е изпратила нарочно писмо до Станислав Атанасов - министър на околната среда и водите и неговия заместник Атанас Костадинов, в което изразява становището на кметството и несъгласието на жителите на общината. "Несъгласието ни се изразява в това, че значителни площи - общински и частни - по цялото Черноморско крайбрежие от територията на община Шабла попадат в обхвата и границите на НП “Българско Черноморие“. Това ще доведе до пълен срив в икономическото развитие и изцяло противоречи на Общинския план за развитие 2014 – 2020 година. В обхвата се предвижда включване на имоти на Министерството на отбраната (единствения по рода си ракетен полигон) и много други. Ще бъдат засегнати зони и терени, предвидени за реализиране на инвестиционни проекти, в. т.ч. за развитие на туризма и други, в проекта на Общ устройствен план на общината. Сред гражданите вече зрее недоволство заради засегнати имоти. Възможно е да се стигне и до гражданско неподчинение" - предупреждава проф. Бърдарева МОСВ.

Кметът на община Балчик Николай Ангелов също смята, че осъществяването на един такъв проект не е добро начинание. "Според мен, това е поредната куха структура, защото една такава голяма територия няма как да се управлява и контролира ефективно" - каза Ангелов.

Обсъжданията на проекта за парк в другите две морски области - Варна и Бургас, също бяха съпроводени с недоволство и протести и се провалиха. НДТ

 


Сходни връзки

ПАРК "БЪЛГАРСКО ЧЕРНОМОРИЕ" Е ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.08 секунди