изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:54 EEST
Искров в числа, чували, лицензи и ваканция    
Коментари "Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа" – да, ама не. "Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да отвори на 21 юли".

Първият цитат е от дата 22 юни 2014 година, а вторият от днес. След като ръководството на БНБ в лицето на Иван Искров увери преди около месец, че необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година и правителството, и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти, днес от Централната банка казаха, че това няма да е съвсем така и БНБ продължава специалния надзор на КТБ.

Малко хронология от последните дни за действията на Иван Искорв:

На пресконференцията, на която в БНБ имаше само "отбрани" медии, Искров съобщи: "На 18, 19 и 20 юни след множество медийни публикации в странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна търговска банка, от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева.

Резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев".

В неделя СГС направи рекордно дълго заседание, за да вземе решение дали да остави четиримата, обвинени за изнасяне на милиони от КТБ.

Преди СГС да остави Маргарита Петрова и Борислава Тренева-Кичукова с непроменени мерки "задържане под стража", една от обвинените за източването на пари от КТБ остава под домашен арест, а изпълнителният директор на банката е пуснат под гаранция от 10 хил. лв., падна обвинението за изнасянето на милиони с чували. Новата версия на прокуратурата е, че те са изнесени от края на 2011 година до 19 юни 2014 година.

Миналия петък, на 11 юли, БНБ трябваше да даде важна пресконференция за съдбата на Корпоративна търговска банка, която беше поставена под специален надзор. Темата интересува всички български граждани, защото през последния месец в страната се създаде голямо напрежение в банковия сектор. Вместо да бъде осигурена възможност на журналистите от всички медии да отразят събитието, от пресцентъра на финансовата институция, която се ръководи от Александър Урумов, е съставен списък с определени медии, които бяха допуснати до изявлението на Иван Искров. Урумов е един от най-близките сътрудници на Искров.

Докато изявлението на гуверньора течеше, десетки журналисти, оператори и фоторепортери бяха принудени да останат пред централния вход на БНБ. Това създаде усещането, че от БНБ не желаят да отговорят на всички въпроси и дават режисирани изявления.

След скандалната пресконференция на 11 юли от институцията, ръководена от Иван Искров, заявиха: Одържавяване на Креди Агрикол – България ЕАД. Прехвърляне на всички "добри" активи и пасивите на КТБ в Креди Агрикол. Лицензът на КТБ ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност.

А, на 20 юни Искров каза следното:

КТБ не е фалирала, под контрола е на БНБ. Не трябва да се нагнетява общественото напрежение. Нека вложителите са спокойни.

Така стигаме до днес: "Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор. Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца".

През 2009 година при светкавична процедура, само за часове, Иван Искров бе преизбран за 6-годишен мандат, който започна да тече от 10 октомври същата година.

Иван Искров се смята за изключително близък до ДПС, ГЕРБ и Георги Първанов, с когото често ходи на лов.

Искров, заедно с Йордан Цонев /ДПС/ и Владислав Горанов /ГЕРБ/ е един от привържениците за въвеждане на банкова ваканция в страната. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Искров в числа, чували, лицензи и ваканция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди