изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:40 EEST
С НАУКА – СРЕЩУ ВРЕДИТЕЛИТЕ    
Интервюта

Разговор с г-н Даниел Василев – управител на фирма „Бул Агро Контрол 1“

Даниел Василев е на 39 год. 15 от тях е посветил на ”Интегрирана борба с битови и складови неприятели, дезинсекция, дератизация, фумигация, мониторинг на съхранявана продукция и вредители”. Той е управител на „Бул Агро Контрол 1“ ЕООД


 



- Г-н Василев, „Бул Агро Контрол 1“ се занимава с фумигация, дератизация, дезакаризация… За непосветения звучи малко като китайски. Всъщност, какво точно правите, че да ни предпазвате от вредители?
-  Звучи сложно, наистина. Затова ще обясня на „човешки“ език. Дезинсекцията представлява комплекс от мерки за борба с досадните насекоми, която се провежда целогодишно. А както вероятно всички забелязват, през летните месеци - заради високите температури, има пикове на числеността на различните видове насекоми. По-голямата част от инсектите са опасни за здравето на хората, както и за суровините и продуктите в промишлеността. Затова дезинсекцията има важно значение за санитарната култура на населението и бита, най-вече - за хората, работещи в хранително-вкусовата промишленост, тъговската мрежа и в обекти с обществено предназначение. Що се отнася до терминологията, за която споменахте – въобще не е нужно хората да се затормозяват с нея, но пък знанието никога не вреди. Всъщност,  дезинфекцията е унищожаване на вредни патогенни микроорганизми; дезинсекцията – както личи от името, е унищожаване на инсекти /хлебарки, мравки, бълхи, мухи, комари, дървеници, дървояди и други насекоми/; дератизацията е унищожаване на вредни гризачи (мишки, плъхове и др.), а дезакаризацията се прилага на тревни площи и значи третиране срещу кърлежи и други вредни насекоми. На професионален език говорим за ДДД-метод за целево унищожаване на вредители, базиран на  опит, научни изследвания и прилагане на непрекъснато тествани и адаптиращи се към промените професионални препарати за ефикасно унищожаване на насекоми. Съкращението ДДД произлиза от началните букви на думите: дезинфекция, дезинсекция, дератизация.
И най-общо казано,  става дума за група от взаимодопълващи се мерки за биологична защита, които се прилагат съвместно, по предварително разработен план - с цел максимално намаляване на броя на вредителите. А за дълготраен ефект се прилага схема за ежемесечно извършване на ДДД-обработки. Що се отнася до фумигацията – това е обгазяване, което се използва за обеззаразяване на селскостопанска продукция.
 За ефективността на дезинсекцията най-важно е  да се провеждат периодични поддържащи (профилактични) обработки. Никога няма гаранция, че вредителите няма отново да се появят. Те се пренасят с доставена стока в магазините и ресторантите, с пренесен багаж, по канализации, през улиците и тротоарите, между съседни блокове, по фасадата на блока, между съседи, чрез  чанти, минават през всякакви отвори, за да търсят нови територии и храна…


- В кои сфери на икономиката и бита се налага намесата Ви?
- Нашата дейност е насочена към всички зърнопроизводители, зърносъхранители, мелници, преработвателни предприятия и всички от хранителната верига - ресторанти, хотели, както  и към всички сгради с обществено значение (училища, летища, кина, заводи, гари, университети, салони, театри, детски градини, общежития, автогари, общински сгради, центрове, сметища и др.), т.е -  можем да разделим дейността си на две - едната е обработки срещу складови вредители, а другата е обработки срещу битови (кърлежи, хлебарки, бълхи, мравки и т.н).


- Дейността на фирми като Вашата е обикновено в сянка. Затова пък, ако не сте си свършили добре работата, всички роптаем – било срещу кърлежите, било срещу комарите, срещу мушиците на плажа…  Каква е процедурата, за да бъдем качествено „обезпаразитени“?
- Практиката ни показва, че поради непознаването на биологията и спецификата на обработките срещу даден вредител, хората подхождат неправилно към тях. Ако се третира с неправилен препарат или с малко количество такъв, самият вредител може да изгради резистентност и последващите изтребителни мероприятия са сложни и неефективни. Затова Ви съветваме - не се мъчете да решите проблема сами, а потърсете специалисти. Това се налага, тъй като за извършване на качествени ДДД-мероприятия и/или Фумигация се използват различни техники на обработка, препарати и дозиране, които са съобразени с различни физични фактори (температура, влага, скорост на вятъра - при обработки срещу комари и т.н). Освен това е много важно да се познава биологията на инсектите. Всъщност, отговорът на Вашия въпрос е: качествено „обезпаразитени” е комплекс от мерки, които включват превенция, мониторинг и интервенция. Така - чрез механични устройства, правилно подбрани инсектициди, нормативни мерки и промяна в поведението на всеки от нас можем да сведем и да поддържаме популацията на вредителите до биологичния минимум.
В тази връзка „Бул Агро Контрол 1“ поддържа партньорски отношения с фирми като „Албена“ АД, „Яйца и птици Зора” АД - с. Дончево,  „Гуд Милс ”АД, зърнопроизводители и зърносъхранители на територията на цялата страна - ЗКПУ „Сокол“, Янк -100 - Стоян Ковачев, ЗК Приморец, Първи май АД…

- Дано не прозвучи като антиреклама, но след като „изтребвате“ всякакви вредители, как ще ни гарантирате безопасността на използваните продукти за хомо сапиенс?
- „Бул Агро Контрол 1” ЕООД предлага високо специализирани професионални услуги, като работим в съответствие с всички изисквания на действащите в страната нормативни документи. Препаратите, с които третираме вредителите, са на водещи фирми - с гаранция за качество и са съобразени с необходимите документи - разрешителни за употреба и информационен лист за безопасност, издадени от Министерство на здравеопазването. При спазване на указанията за експозиция, дегазация и карантинен период, ние Ви гарантираме безопасността на хора и животни.


- А какви полезни съвети можете да дадете на нашите читатели, за да нямат вредители в домовете си?
- Основното, за да нямате вредители, е ПРЕВЕНЦИЯТА (да се създаде плъхонепроницаемост,  замрежване на прозорци и т.н.) а вслучай на нашествие от вредители - потърсете услугите на лицензирана фирма.


И така, ако в дома Ви пъплят хлебарки, зърното Ви е нападнато от гъгрици или пък яхтата Ви има нужда от дезинфекция – от „Бул Агро Контрол 1“ са насреща. Трябва само да позвъните на тел: 0888 98 86 58; 0897 82 66 22


 

 


Сходни връзки

С НАУКА – СРЕЩУ ВРЕДИТЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди