изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:57 EEST
ОБЩИНАРИ ПОСЕТИХА РАЗКОПКИТЕ КРАЙ КРАСЕН    
Новини

Представители на община Генерал Тошево посетиха вчера археологическите разкопки, които се извършват този сезон край село Красен. Йото Йотов от Регионален исторически музей в Добрич, като един от ръководителите на обекта, представи в детайли  случващото се на археологическата площадка.



По негови думи, в момента се разкрива една поредица от вдълбани скални ниши, 15 на брой, като се предполага, че са от ранно-желязната епоха XII–VI век пр. н. е. и вероятно са използвани за полагане на тленни останки. Открита е керамика, датирана от IX–X век след Христа, от Първото Българско царство, което по думи на Йотов е характерно за тези географски ширини.

Разкопките, за които община Генерал Тошево е осигурила средства и са организирани от Исторически музей в Генерал Тошево, целят да разширят възможностите за туризъм в региона и при добро развитие да се впишат в концепцията за „Йовковата Добруджа – притегателен център за културен и исторически туризъм”.

В разкопките са ангажирани 10 младежи от двете средни училища в града, членове на Общински младежки съвет–Генерал Тошево. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНАРИ ПОСЕТИХА РАЗКОПКИТЕ КРАЙ КРАСЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди