изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:18 EEST
Лидерите на ЕС не успяха да се договорят за ключовите постове в Евросъюза, насрочиха нова среща за 30 август (ОБЗОР)    
Европейски съюзЛидерите на страните от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение за двата ключови поста – председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС по външната политика. Решението за назначенията ще бъде взето на следващата среща на върха, която е насрочена за 30 август. Това обяви председателя на Европейския съвет Харман ван Ромпой. „Не можахме да намерим решение по пътя на консенсуса. Продължаваме с консултациите и Европейският съвет ще вземе решението на 30 август”, заяви той.


На срещата в Брюксел представителите на страните-членки отмениха въведената през февруари забрана за продажба на полицейски технически средства за борба с безредиците и вътрешни репресии. Освен това поискаха и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) временно да прекрати сключването на нови сделки в Русия и призоваха всички страни, участващи в конфликта в Украйна, незабавно да прекратят огъня. Във връзка със санкциите против Русия лидерите на ЕС поискаха от Съвета на Европа до края на юли да състави допълнителен списък с руски физически лица и организации, срещу които ще бъдат наложени санкции.
По повод нарастващото напрежение в Ивицата Газа лидерите на ЕС призоваха Израел и Палестина за успокояване на ситуацията, прекратяване на насилието и възобновяване на дипломатическия процес. http://www.focus-news.net

Кристалина Георгиева е номинирана за външен министър на ЕС

Кристалина Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика, съобщи БНТ. Новината дойде в Брюксел от премиера Пламен Орешарски преди началото на съвет на лидерите от Европейския съюз, на който те трябва да решат кой да заеме поста.

„Предстои сложна дискусия - освен по персонални кандидатури, очевидно високите постове ще се разпределят и по политически семейства. Това дава частично отговор за нашия комисар, която има шансове да бъде номинирана за външен министър на съвета. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство”, заяви Орешарски.

„Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това. Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на постовете сред политическите семейства”, уточни премиерът.

Пламен Орешарски каза, че няма мандат да представи пред лидерите кандидат на България за еврокомисар по принцип, а само за поста, заеман досега от Катрин Аштън. В този случай, ако тази вечер Кристалина Георгиева не бъде избрана, в България ще бъдат проведени консултации за номинирането на български кандидат за еврокомисар.

„Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто”, коментира българският министър-председател.

По повод днешната си среща с новоизбрания председател на ЕК Орешарски уточни, че двамата са коментирали желанието на Жан-Клод Юнкер новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли. На този етап доста малко страни са номинирали кандидати, повечето коментират потенциални номинации, отбеляза премиерът.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Лидерите на ЕС не успяха да се договорят за ключовите постове в Евросъюза, насрочиха нова среща за 30 август (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди