изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:21 EEST
Миков: Ако няма оставка, ще търсим други конституционни средства    
Политика Ако оставката на правителството се забави, това ще бъде некоректно с оглед постигнатото съгласие за провеждане на избори есента. Ако няма оставка, ще търсим други конституционни средства, има такива. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков пред журналисти в парламента, предаде Агенция "Фокус".

Така той на практика намекна, че БСП може да внесе вот на недоверие срещу кабинета. Такъв вот може да мине с помощта на ГЕРБ, откъдето днес отново заявиха, че ще влязат в пленарна зала само за гласуване на оставка на правителството.

По-рано днес пленарното заседание на парламента се провали заради бойкот от ГЕРБ, а БСП бламира в три парламентарни комисии предложената от правителството актуализация на държавния бюджет. Социалистите подкрепиха актуализацията на бюджета на НЗОК и смятат, че тя може да се осъществи без актуализация на държавния бюджет.

Народното събрание ще гласува оставката на кабинета в сряда, ако има внесена такава от премиера Пламен Орешарски, добави Миков.

"Ние, от социалистическата партия, сме приели това и ще го отстояваме с всички възможни средства.  Смятам, че всичко ще се развие както е обещано на гражданите”, допълни той, но заяви, че юридически е възможно да има забавяне.

На хората обяснете, че парламентът приключва дейността си, приключва я по един начин, който не е естествен, но той не е изненадващ, защото в 42-рото Народно събрание имаше много такива случаи, каза Миков.

По думите му след поставения ултиматум от ГЕРБ за гласувана оставка на правителството, за да влязат в пленарната зала, на практика работата на парламента е приключила.

"Още веднъж обяснете на хората, че народните представители се изпращат на избори в Народното събрание, за да отстояват политическите си тези, идеи, аргументи, мотиви в пленарната зала, а не в коридорите и най-вече пред вас", обърна се Миков към журналистите.

Утре съм тук и, смятам, една голяма част от народните представители, ако има достатъчно, тоест 121 ще има заседание на Народното събрание.

Във връзка с изказването на Бойко Борисов да поканят „Атака” да гласуват заедно, Миков коментира лаконично, че правото да разсъждаваш по различни хипотези е конституционно и всякакви съвети могат да се дават публично, през медиите и благодари за съвета.

На въпрос какво се случва сега, когато е приета актуализацията само на бюджета на НЗОК юридически и от фискалния резерв да се прелият пари в касата, без да се актуализира, Миков обясни, че може, както и с икономии от други места.

„Ясно е, че недостигът в Здравната каса ще се консултира към края на годината. Ясно е, че има достатъчно средства да се разплащат услугите на здравните заведения, да се разплащат лекарствата, няма никакъв проблем”, обясни Миков. Той потвърди, че пари могат да се прехвърлят от държавата към касата и посочи, че и друг път се е случвало: „Ако средствата ще бъдат от държавният бюджет, то тогава ще има решение за прехвърляне. Ако средствата са от икономии, може да се подпомогне дейността на касата”.

http://www.vesti.bg/

 


Сходни връзки

Миков: Ако няма оставка, ще търсим други конституционни средства | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди