изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:16 EEST
ПРЯСНАТА РИБА - КЪТ В МОРЕТО    
Лов и риболовВ момента няма риба в морето и морските вълци вадят оскъдни количества цаца, сафрид и попчета, споделиха рибари от Балчик. Според един от най-вездесъщите в риболова по Добруджанското Черноморие - Виктор Лучиянов, това е нормално за юли. "Рибата, която се лови в нашите води е миграционна. През този период на годината - през юли, тя мигрира и после през август отново се завръща.

Според мен, има отлични предпоставки тази година да има много риба в морето и смятам, че от началото на август ще се радваме на богат улов на сафрид, лефер, пламуд и други риби" - казва Професора. Малките количества риба, която рибарите сега вадят търгуват директно, като попчетата са на цена между 4-5 лв., според големината, сафридът е по 6-7 лв. за килограм, а хамсията - до към 2 лв.

Търговци в магазините са категорични, че масово се консумира в заведенията, а и те самите продават аквакултури - риба, отглеждана в садка /мрежа/. Единствената черноморска риба, която в момента може да се купи прясна в магазините е цацата, която е по 2 лв. за килограм. Даже и попчетата не са нашенски, а от Каспийско море и се търгуват за 4.80 лв./кг. Предлаганата прясна ципура е гръцка срещу 8 лв./кг. Калканът е на цена от 25 лв./кг, като произходът му е испански. Българският се предлага рядко, защото не е много в морето, а и цената му е с 10 лв. нагоре, казват търговци. Според тях траленето за рапани е виновно за изчезването на рибата и казват, че даже румънците имат повече риба от нас, защото там не се трали дъното.

Заведенията по морето предлагат най-евтино наливна бира с цаца - порцията с питието е 4 лв. Според категорията на заведението обаче в Балчик порцията цаца може да се хапне на цена от 2.50 лв. до 5 лв. Най-скъпо излиза порция от деликатесния калкан – между 28 и 36 лв. По цената клиентът може да познае дали му сервират български или гръцки лефер, казват ресторантьори, като добавят, че родният е с далеч по-добри вкусови качества. Порция от лефера е на цени от 20-22 лв. за гръцки, и до 32 лв. – за български лефер. Попчетата се харчат по капанчета и ресторанти на цени от 3.50 до 8 лв. за порция, а сафридът е от 6 до 9 лв. Голяма наливна бира, според марката й и категорията на заведението е на цени от 1.50-4.00 лв. За сравнение, кебапчето е на цени от 1.00 до 3.00 лв. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЯСНАТА РИБА - КЪТ В МОРЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди