изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:22 EEST
НИКОЛА МАНЕВ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“ В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК    
Култура Изложбата на Никола Манев „Моята България“ ще бъде представена в Двореца в Балчик на 22 юли, съобщиха от културния център. Тя ще бъде подредена в галерия „Тихото гнездо“ и ще може да се види до 15 август.
С новата си експозиция, озаглавена "Моята България", авторът обещава да изненада с платна, в които присъства Родината, посочват домакините.


Роден е в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон. Никола Манев има зад гърба си над 150 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.
През април 2000 г. купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата Никола Манев дарява 40 свои картини от различните периоди на творческия си път.
През 2008 година Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство. 2013 година е удостоен с почетен знак на Министерството на културата -"Златен век", за цялостен принос в изобразителното изкуство.
Сред постоянните теми в творчеството на художника са „Небесни магистрали" и „Парижки комини". НДТ
 


Сходни връзки

НИКОЛА МАНЕВ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „МОЯТА БЪЛГАРИЯ“ В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди