изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:53 EEST
Комисията за защита на потребителите забрани нелоялна практика на „Технополис”    
Икономика

Фирмата „Технополис България” ЕАД е прикривала част от условията на кампанията си „Защита срещу кражба за 2 години”, даваща възможност на клиентите на търговската верига да получат своеобразна застраховка на закупени от обектите й стоки. По такъв начин потребителите умишлено са възпрепятствани да спазят всички изисквания за участие в кампанията и да получат обещаната защита. Това установи Комисията за защита на потребителите (КЗП) при проверка на търговеца.



За провежданата кампания клиентите на веригата разбират от поставени в близост до изложената стока лепенки с информация за защита срещу кражба за срок от две години. За да се възползва от застраховката, клиентът трябва в едномесечен срок след покупката да направи регистрация в сайта на производителя на продукта, а в случай на кражба може да подаде заявление за подмяна само на точно определени електронна поща или телефон на производителя. Това не се обяснява на потребителите преди и при извършването на покупката. Тези обстоятелства стават известни от депозираната в КЗП жалба на потребител, закупил авто ресийвър от „Технополис България” ЕАД. След като устройството било откраднато от автомобила му в рамките на дадената от търговеца двугодишна „защита срещу кражба”, въпросната верига за техника отказва изпълнението на застраховката с аргумента, че клиентът й не е изпълнил задължението си в едномесечен срок да се регистрира в сайта на производителя. Никой обаче не го е информирал за тези допълнителни действия, които следва да извърши като условие да се възползва от застраховката.
 
Проверката на КЗП установи още, че върху опаковката на продуктите, в гаранционната карта и ръководството им за експлоатация, а също и на стенда, на който са изложени, липсва информация за застраховката „Защита срещу кражба”, условия и правила за участие.
След като търговецът никъде не посочва допълнителни условия за възможността клиентите да се възползват от рекламираната защита, те възприемат буквално информацията върху етикета „Защита срещу кражба за 2 години” и считат, че със закупуването на продукта директно получават това право.

Със заповед на председателя на КЗП на търговеца е забранено да прилага тази нелоялна практика в бъдеще. Санкцията, която ще претърпи, е до 15 000лв.

 


Сходни връзки

Комисията за защита на потребителите забрани нелоялна практика на „Технополис” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди