изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:51 EEST
СОЦИАЛИЗМЪТ СИ ОТИВА: ЛИКВИДИРАТ „ТРОЛЕЙБУСЕН ТРАНСПОРТ    
Икономика

Предложение за прекратяване на общинското дружество „Тролейбусен транспорт” внася за предстоящото заседание на Общинския съвет заместник-кметът по „Икономическо развитие и европейски фондове” Надежда Петкова. Предвижда се преди това „Тролейбусен транспорт” да продаде дяловете си в „Автобусен транспорт”, на което е едноличен собственик, на друго общинско дружество - „Градски транспорт Добрич”, за сумата от 32 800 лева.



В докладната записка се посочва, че демографските и икономически процеси през последните години са довели до цялостното намаляване на пътникопотока, който  ползва обществен транспорт. Това е довело до влошаване на финансови резултати на „Тролейбусен транспорт” ЕООД. Освен това от 1 юли тази година бе променена общинската транспортна схема и бе спрян  тролейбусния транспорт, като той бе заменен с автобусен. През миналата година разходите на „Тролейбусен транспорт” са се увеличили значително - с 27,30 %.

По данни от годишния финансов отчет на дружеството към края на 2013 г., задълженията на „Тролейбусен транспорт” ЕООД  са 429 хил. лв. За първите шест месеца на годината задълженията на „Тролейбусен транспорт” ЕООД са се увеличили със 79 хил. лв. като основна причина за това увеличение са натрупаните осигурителни задължения в размер на 90 хил. лв.  Към края на юни задълженията на „Тролейбусен транспорт” са 474 899 лева и са се увеличили с 36 615 лв. спрямо същия период на миналата година.

Анализи сочат още, че прогнозната загубата месечно е около 18 000 лв. за „Тролейбусен транспорт” ЕООД и  около 5 000 лв. за „Автобусен  транспорт” ЕООД. Причините за формирането на тези загуби според управителя са основно намалелите субсидии и компенсации, намалелия пътникопоток, увеличените цени на части, услуги, горива и др.

В момента линиите, които изпълняваше „Тролейбусен транспорт”ЕООД са възложени временно на други превозвачи, които ги изпълняват с автобуси. След спиране на тролейбусния транспорт приходите на дружеството месечно възлизат на 3000 лв. основно от реклами. По данни на управителя разходите за ФРЗ и осигуровки за състава необходим за опазване на контактната мрежа, ТИС, както и цялото имущество на дружеството възлизат на 14 320 лв., към тях трябва да се добавят и разходи за поддържане на мрежата под напрежение.

Затова е преценено, че най-целесъобразно е да се вземе решение за прекратяване на дейността  и ликвидация на „Тролейбусен транспорт” ЕООД. НДТ

 

 


Сходни връзки

СОЦИАЛИЗМЪТ СИ ОТИВА: ЛИКВИДИРАТ „ТРОЛЕЙБУСЕН ТРАНСПОРТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди