изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:56 EEST
ПРОТЕСТ СРЕЩУ ОТРАВЯНЕТО НА ДОБРУДЖА ЧРЕЗ ДОБИВА НА ШИСТОВ И ВЪГЛИЩЕН ГАЗ    
Общество

Наесен организират съвместен мотопоход по българското и румънското Черноморие, за да изразят заедно категоричното си несъгласие с добива на шистов и въглищен газ

19.07.20014 Мото протест против отравянето на житницата на България чрез добива на шистов и въглищен газ се проведе в събота. Началната му точка бе Варна, откъдето тръгнаха рокери от варненски мотоклубове. Те преминаха през Балчик, Каварна, за да стигнат до село Вранино, Каварненско, край което американската компания „Парк Плейс Енерджи“ е получила разрешение да проучва за добив на нефт и газ.  19.07.20014 Мото протест против отравянето на житницата на България чрез добива на шистов и въглищен газ се проведе в събота. Началната му точка бе Варна, откъдето тръгнаха рокери от варненски мотоклубове. Те преминаха през Балчик, Каварна, за да стигнат до село Вранино, Каварненско, край което американската компания „Парк Плейс Енерджи“ е получила разрешение да проучва за добив на нефт и газ.  19.07.20014 Мото протест против отравянето на житницата на България чрез добива на шистов и въглищен газ се проведе в събота. Началната му точка бе Варна, откъдето тръгнаха рокери от варненски мотоклубове. Те преминаха през Балчик, Каварна, за да стигнат до село Вранино, Каварненско, край което американската компания „Парк Плейс Енерджи“ е получила разрешение да проучва за добив на нефт и газ.



Мото протест против отравянето на житницата на България чрез добива на шистов и въглищен газ се проведе в събота. Началната му точка бе Варна, откъдето тръгнаха рокери от варненски мотоклубове. Те преминаха през Балчик, Каварна, за да стигнат до село Вранино, Каварненско, край което американската компания „Парк Плейс Енерджи“ е получила разрешение да проучва за добив на нефт и газ.
В протеста се включиха основно представители на варненски мотоклубове. Присъстваха народният представител от Атака Калина Балабанова, областният координатор на партията Атанас Атанасов и членове на общинското ръководство в Каварна. Имаше кметове и жители и на съседни села. 

 19.07.20014 Мото протест против отравянето на житницата на България чрез добива на шистов и въглищен газ се проведе в събота. Началната му точка бе Варна, откъдето тръгнаха рокери от варненски мотоклубове. Те преминаха през Балчик, Каварна, за да стигнат до село Вранино, Каварненско, край което американската компания „Парк Плейс Енерджи“ е получила разрешение да проучва за добив на нефт и газ. 19.07.20014 Мото протест против отравянето на житницата на България чрез добива на шистов и въглищен газ се проведе в събота. Началната му точка бе Варна, откъдето тръгнаха рокери от варненски мотоклубове. Те преминаха през Балчик, Каварна, за да стигнат до село Вранино, Каварненско, край което американската компания „Парк Плейс Енерджи“ е получила разрешение да проучва за добив на нефт и газ.

Пред събралите се в центъра на село Вранино Синтия Недялкова от Движение за борба срещу шистовия газ чрез хидравличен разрив, благодари от името на добричлии на варненските рокери, които инициираха протеста. „Дойдохме тук, за да се чуе гласът ни, защото искаме да кажем: „Спрете да си правите експерименти с нас в тази държава. Омръзна ни, боли ни, уморихме се  от предателствата, които извършвате. Беше шистов газ, за което има мораториум. Сега е въглищна газификация, която също е забранена от мораториума, но вече се говори за газ и нефт. Не се говори за хидравличен разрив, за да не се разбере, че става въпрос за неконвенционални методи“. Недялкова обърна внимание на това, че неконвенционални залежи не могат да се разработват по друг начин, освен по неконвенционален начин. А, неконветнционалните начини са вредни или са опасни, подчерта тя. И обясни, че един от тези методи е подпалване на въглищата, като при въглищната газификация се нагнетява въздух през един сондаж, а през друг се извежда отделения метан. Какво става с водата, никой не обяснява, посочи Синтия Недялкова. При представянето на резултатите от проект за въглищна газификация е коментирано, че са правени замервания дали има замърсяване, но не могат да обявят резултатите. „Това мен не ме успокоява. Напротив, много повече ме тревожи. След като нещо не се обявява, то е тайна. Щом е тайна от нас, това е нещо страшно“, заяви тя. И предложи, министерствата на икономиката и на околната среда и водите да не одобряват работната програма на „Парк Плейс Енерджи“, която е депозирана при тях. Тя обърна внимание и на това, че на американската борса „Парк Плейс Енерджи“ се е обявила като фирма за добив на шистов газ.
„Апелирам министерствата на икономиката и на околната среда и водите да не одобряват работната програма на „Парк Плейс Енерджи“, защото тя е страшна за нас. Ние сме тук сега, преди да има сонди, за да кажем, че не искаме да започват да търсят въглища, не искаме да експериментират“, каза Недялкова. Тя подчерта, че не става въпрос за делене на руснаци, американци или друго противоборство. Става въпрос за наднационални добивни компании, които преследват само и единствено собствените си интереси. Те искат да си направят експеримент и, ако видят, че има достатъчно икономически обоснован добив на газ, те ще го направят, ще произвеждат, а за държавата ще остане 1 %, както в златните мини, каза Недялкова. Тя обясни, че в теоретичната разработка за използване на въглищна газификация са замесени Европейската комисия, европейски държави, координатор е „Овъргаз“, а изпълнител е американската фирма „Парк Плейс Енерджи“. „Всички са замесени, всички са срещу нас. Въпросът е на живот и смърт, на големите пари срещу малките хора. Затова ние малките хора трябва да сме много“, каза още Недялкова пред събралите се в центъра на селото.
Йордан Недев, който е инициатор на протеста, заяви, че, каквито и да са методите на добив, те няма да бъдат разкрити от компанията. Казват, че ще използват нова екологична технология, но без да има никакви пояснения колко е екологична, какво е новото. „Не бъдете наивни, че няма да се изливат химикали. В Америка също са казали, че това е екологична технология, когато е ставало въпрос за фракинг технологията. В същото време започват да изливат химикали, като дори работниците, които са извършвали тази дейности, не са били запознати какво точно изливат. „Не вярвам на управляващите в момента, нито на американски и чужди корпорации, които имат други интереси. Те едва ли биха пощадили нашата природа. Те следват само своите интереси, а не интересите на народи или нации, които са въвлечени в този бизнес“, заяви Недев. Той коментира, че районът на Добруджа е с най-плодородната земя и храни цяла България. Допусне ли се частна чужда корпорация да извършва такива сондажи по методите, както е станало с шистовия газ в Америка, допуснем ли да се отрови земята и региона, това ще има много тежки последствия за всеки българин, заяви той.
Хората от селото стояха малко встрани от събралите се рокери, но слушаха с интерес изказванията. Макар някои от местните да се надяват, че сондажите ще разкрият работни места, повечето жители на село Вранино, където живеят около 250 души, са категорични, че са притеснени.
Решението да се разреши проучване за добив на газ е взето без знанието на местните хора, споделиха те. Научили какво ще се случва от публикации в интернет. В селото никой нищо не е обяснил. Притеснява ни, че ще бъде замърсена водата ни, земята ни, а само те ни останаха, споделиха жителите на Вранино. Отрицателно е отношението им към проекта. Опасяват се, че при запалването на въглищата ще се замърсят подпочвените води, които се използват за питейни нужди в Добруджа.
„Ние сме скандализирани, тъй като за един такъв сериозен проект хората се държат в неведение, не знаят нищо, общините не са уведомени за него“, заяви Павел Симеонов – председател на фондация „Льо Балкан“. Според него, това е незаконно. „Специалистите най-добре ще кажат какво означава „въглищна газификация“, „фракинг“, какво означава да правиш експериментални, „пилотни“, проекти в район, където може да се замърси водата на Добруджа, не само българска, но и румънска, а това е най-големият подводен басейн на Балканите. Да правиш експерименти на такова място е равносилно на самоубийство. Това е самоубийствена политика, но тези хора те нямат мярка. Те са лакоми, готови да закопаят, да превърнат Добруджа в пепел, само и само да направят някакви милиони или милиарди. Точно за това казвам, че ние трябва да се организираме много спешно, за да спрем това унищожение, което ни подготвят. Това е унищожителна политика, която не се съобразява с никой“, заяви Симеонов.-И добави, че се иска обяснение от държавните институции защо подписват „на тъмно“ национални проекти за такъв важен регион, от който цяла Добруджа пие вода, има защитени местности. „А, и тук е Златна Добруджа – житницата на България. На тези хора им остана земята и водата. Ако и това им вземат, какво им остава?“, запита той.
Присъстващите на протеста създадоха инициативен комитет, който ще подготви подписка в различни селища, които имат отношение към казуса. С нея ще се настоява министерствата на икономиката и на околната среда и водите да не одобряват годишната програма на „Парк Плейс Енерджи“, за да не може дружеството да започне да извършва сондажи.
Участниците в протеста имат идея да организират съвместен мотопоход по българското и румънското Черноморие, за да изразят заедно категоричното си несъгласие с добива на шистов и въглищен газ в Добруджа. Предвижда се походът да се проведе през есента, като ще стартира от Варна или Бургас до Румъния. Предстои да се изясни до кой румънски град ще стигне, като идеята е да се посетят някои от вече разположените на територията на румънската ни съседка сонди за добив на газ. НДТ

 

 


Сходни връзки

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ОТРАВЯНЕТО НА ДОБРУДЖА ЧРЕЗ ДОБИВА НА ШИСТОВ И ВЪГЛИЩЕН ГАЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди