изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:55 EET
ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА: ИМА ЖЕЛАНИЕ НАВОДНЕНИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ДА ОТВОРЯТ НА 15 СЕПТЕМВРИ    
ОбществоНаша читателка, която е родител на дете от ЦДГ №23, ни потърси за съдействие за информация кога ще отворят детските градини, които пострадаха при наводнението. Ето какво ни писа тя: „Чрез вашата редакция искам да задам един много належащ въпрос за всички родители, на децата от наводнените две детски градини и ясла. Какво се случва с детските заведения - ще отворят ли и кога? Да зная, че се работи по въпроса и всичко е свързано със средства, но все пак мисля, че трябва да има някаква яснота по въпроса.

Никой не ни дава ясен отговор и казват, че ще отворят. Времето минава и септември наближава. В момента детето ми посещава друга детска градина, но това е само за лятото. Какво трябва да очакваме за новата учебна година?“, пише още майката.
НДТ потърси за коментар заместник-кмета Камелия Койчева. Тя обясни, че желанието на общинското ръководство е двете детски градини и детската ясла, които пострадаха при наводнението на 20 юни, да отворят врати за новата учебна година. Тя допълни, че в ЦДГ №23 се очаква през новата учебна година да има около 197 деца, а в ЦДГ№24 – около 180.
Проблемът е, че към момента няма осигурени средства, за да може това да стане. Няма информация и от застрахователите, които непосредствено след бедствието направиха оглед и описаха щетите. Кметът Детелина Николова е изпратила писмо, с което да изиска информация, обясни К. Койчева. Няма отпуснати пари и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Набраните дарения, за които няма посочена воля на дарител, ще се разпределят от Общинския съвет, а той през август е във ваканцията. Засега може да се разчита само на даренията, при които дарителят изрично е посочил, че иска да подпомогне тези две детски градини, обясни К. Койчева.
Тя посочи, че има фирми, които са проявили желание да дарят материали и труд и да измажат помещенията в учебните заведения. Смята, че този начин на дарение е добър вариант, защото се избягва забавянето заради необходимостта от провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки. Преди да се пристъпи към боядисване обаче трябва да бъде сменена дограмата и да се извършат другите основни дейности. Има и дарители, които са взели размери и са изявили желание да направят легла.
По предварителни разчети по около 400 000 лева са нужни, за да могат да се възстановят двете детски градини. Ще бъдат направени допълнителни анализи за най-спешно необходимите средства, за да може детските градини да отворят най-късно до края на септември – ремонт и обзавеждане и оборудване на занимални и кухни. А, дейности, като възстановяване на котелното, например, могат да бъдат отложени за октомври, обясни К. Койчева.
Аналогична на ситуацията в двете детски градини, е и тази в детската ясла в района на Хуманитарна гимназия, която също бе наводнена. НДТ
 


Сходни връзки

ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА: ИМА ЖЕЛАНИЕ НАВОДНЕНИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ДА ОТВОРЯТ НА 15 СЕПТЕМВРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди