изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:24 EEST
ОТМЕНИХА ПРИСЪДИТЕ НА БИВШИТЕ ПОЛИЦАИ ОТ ДОБРИЧ ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА    
Ред и сигурностПрисъдите на двамата бивши полицаи от Добрич, които бяха осъдени за присвояване на веществени доказателства, бяха отменени от Окръжния съд в Русе. Той върна делото на прокуратурата, за да се отстранят противоречията и се конкретизира и прецизира обвинението.


Двама, вече бивши, добрички полицаи са осъдени за присвояване на веществени доказателства. Наказанията им определи Районният съд в Русе. Той призна за виновни С.Г.С. и М.К.Т., които в качеството си на длъжностно лице - държавен служител - главен разследващ полицай и разследващ полицай при ОД на МВР, са присвоили неакцизни стоки, които е трябвало да бъдат унищожени. Другите двама членове на комисията - Д.И.Д. и Д.Г.Д., които също са били обвиняеми по делото, са оправдани.
Оправдателната присъда е протестирана от прокуратурата в Русе. Присъдата в осъдителната й част пък е обжалвана от адвокатите на осъдените.
Припомняме, че двама, вече бивши, добрички полицаи са осъдени за присвояване на веществени доказателства. Наказанията им определи Районният съд в Русе. Той призна за виновни С.Г.С. и М.К.Т., които в качеството си на длъжностно лице - държавен служител - главен разследващ полицай и разследващ полицай при ОД на МВР, са присвоили неакцизни стоки, които е трябвало да бъдат унищожени.
Стоките били веществено доказателство по дело от 2010 г. в Районния съд в Добрич. След като то приключило, те били иззети в полза на държавата и трябвало да бъдат унищожени. Директорът на Областната дирекция на МВР със заповед от 27.03.2013 г. назначил комисия, чийто председател бил С.Г.С. Той бил главен разследващ полицай при ОД на МВР - Добрич. Комисията имала още трима членове - Д.И.Д. и Д.Г.Д., които са били старши разследващи полицаи, и М.К.Т., която била разследващ полицай. Четиримата били от отдел „Досъдебно производство” при ОД на МВР в гр.Добрич. 
Още преди да започнат да унищожават стоката на 5 април миналата година, съставили протокол, че това е направено. След това влезли в склада за веществени доказателства и започнали да нарязват спортните екипи. Тогава С.Г.С. и М.К.Т. започнали да подмятат на другите двама, че тези спортни стоки са в добър вид и могат да се ползват по предназначението им. Предложили всеки от комисията да си задели част от тях, каквото прецени, без да ги унищожават. Другите двама обаче се противопоставили и в обедната почивка се свързали по телефона с пряката си началничка. Информирали я какви идеи имат С.Г.С. и М.К.Т.  Тя им казала да си изпълнят задълженията, според заповедта на директора, и да не вършат нередности. След това се обадила в отдел „Вътрешна сигурност“, като съобщила, че има вероятност веществени доказателства, които трябва да се унищожат, всъщност да бъдат присвоени като се откарат в дома на подсъдимия С.Г.С.   След това служител от отдел „Вътрешна сигурност“ паркирал близо до дома на председателя на комисията, за да наблюдава какво ще се случи.
Около 14 часа четиримата от комисията напълнили в чували нарязаните дрехи, а в други четири чувала – ненарязаните. След това изнесли всички чували от склада и ги натоварили на личните си автомобили. Разтоварили тези с ненарязаните екипи в дома на С.Г.С. и ги внесли в мазето му. Д.И.Д. и Д.Г.Д. отново потърсили началничката си, за да й обяснят какво е станало и тя ги накарала да напишат докладни. След това по разпореждане на дежурния прокурор домът на председателя на комисията бил претърсен. Намерените спортни 23 спортни екипа „Adidas”, дамски и мъжки долнища и горнища на анцуг „Adidas”, дамски и мъжки блузи, панталони, шапки „Adidas”, както и 10 екипа „Nike”, дамски клинове, къси панталони, дамски и мъжки тениски, потници, шапки, чорапи с надписи „Nike”. Присвоените вещи са оценени на 1 027,40 лева.
Пред съда  С.Г.С. и М.К.Т.  обяснили, че изнесли ненарязаните екипи от склада, за да си довършат работата, тъй като не им стигнало работното време. В мотивите на съда обаче се посочва, че те са имали срок да приключат с унищожаването на стоките до 19 април.
Съдът е решил, че С.Г.С. е извършил и друго престъпление, като в констативния протокол за унищожаване на веществените доказателства е посочил неверни данни. Той е осъден на година и половина лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. Освен това,го лишава от правото да заема държавна или обществена длъжност, свързана с управление на чуждо имущество, за срок от една година, както и да упражнява професия или дейност, свързана с управление на чуждо имущество. Същата е присъдата и на М. К. Т.
И четиримата полицаи след случая са били уволнени от Областната дирекция на МВР в Добрич. Образуваното дисциплинарно производство е констатирано, че са извършили тежко нарушение и са били дисциплинарно уволнени, съобщи преди време тогавашният директор на ОД на МВР Стефан Йончев. НДТ

 


Сходни връзки

ОТМЕНИХА ПРИСЪДИТЕ НА БИВШИТЕ ПОЛИЦАИ ОТ ДОБРИЧ ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди