изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:35 EEST
СРЕДНО ПО 394 КГ/ДКА Е ДОБИВЪТ НА ЛАВАНДУЛА В ДОБРИЧКО    
Земеделие Продължава жътвата на лавандула в Добричка област, съобщиха от областната дирекция „Земеделие“. От заетите с маслодайната култура 3848 декара в областта, досега е прибрана реколтата от 3 114 декара. Полученият среден добив е 394 кг/дка.


В област Добрич, където през последните години площите с лавандула постоянно се увеличават, тази година няма производство само в общините Шабла и Крушари. Най-много са площите в община Добричка – 1685 дка, както и в община Генерал Тошево – 1200 дка.
Засега най-високи добиви получават земеделските стопани в община Каварна, където от засадените с лавандула 600 декара прибират средно по 450 кг/дка. Най-ниски са добивите в Балчишко. Там от площите от 112 дка получават средно по 250 кг/дка.
В събота в Генерал Тошево се проведе празник на лавандулата, като част от националния фестивал на лавандулата. Открит бе Лавандулов базар, който предлагаше вино от лавандула, козметика, парфюмерия, еко и био продукти, създадени на основата на лавандула, цветни аранжировки, ръчни изделия. По-късно там се проведе работна среща на земеделски стопани, агро-специалисти и представители на държавните институции. Идеята на срещата е заетите в този вид производство да обменят информация, да се направят коментари за състоянието на културата, да се изнесат данни за насажденията в региона, тъй като има голяма динамика в отглеждането на тази култура, съобщиха организаторите на празника.  И припомниха, че лавандулата се отглежда у нас от 1907 година, като за Добруджа тя е сравнително нова култура. За най-малките бе организирана детска лавандулова работилница. Проведен бе конкурс „Мини-Мис Празник на Лавандулата“. НДТ

СТАНАХМЕ ЛАВАНДУЛИТЕ НА СВЕТА

 

 


Сходни връзки

СРЕДНО ПО 394 КГ/ДКА Е ДОБИВЪТ НА ЛАВАНДУЛА В ДОБРИЧКО | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди