изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:14 EET
И СЛЕД СРЕЩАТА С КМЕТА НЯМА ЯСНОТА КОГА ЩЕ СЕ ПОЛУЧАТ ПОМОЩИТЕ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ ПОТОПА    
Новини

Пострадалите от наводнението на 20 юни се срещнаха в четвъртък с кмета на Добрич Детелина Николова. Тя отговори на въпросите, които те бяха поставили в открито писмо, което на 16 юли внесоха в общината. Основните въпроси на гражданите и в залата бяха кога ще се почисти цялото корито на река Добричка, както и кога ще получат обезщетения и помощи, тъй като са притеснени, че зимата наближава.

Добрич 09 Снимка, подадена от Гюрсел Шериф 018 026



Кметът увери, че дерето на реката продължава да се почиства и това трябва да приключи до края на месеца. Започнала е повторна дезинфекция и дератизация на районите. Поради опасенията на живеещите в района на Хуманитарна гимназия, че след наводнението земята е заразена, общината ще възложи анализ на почвата, увери още кметът.
Тя съобщи, че на последното заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане бе решено за Добрич да се отпуснат първите 866 хиляди лева за възстановяване на щетите, сред които и 331 723 лева по данъчната оценка на 49 имота на граждани, които са напълно разрушени или трябва да се премахнат. Но, и на последното си заседание преди подаването на оставка правителството не прие постановление за това. Очаквахме въпросът за обезщетени на разходите по време на бедствието да бъде разгледан, но правителството разпредели отново 18 млн. лева, а за пострадалите от наводнението не взе никакво решение, обясни Николова.
Стана ясно, че 400 молби на пострадали вече са изпратени в Български дарителски форум, откъдето се очаква подпомагане със строителни материали. В петък в Националния съвет на БЧК трябваше да бъдат изпратени и списъците на семействата, които ще бъдат подпомогнати със средствата, набрани от дарителската кампания на БЧК, като отделената сума за Добрич е близо 500 000 лева.
Тъй като един от зададените въпроси бе, защо от данъците на гражданите трябва да се плаща за възстановяване на наводнените общински обекти, които трябва да са застраховани, Д. Николова посочи размера на сумите, които трябва да се получат от застраховки. Изплатените обезщетения от застраховката на Хуманитарна гимназия ще е 5324 лева, на детска ясла №6 – 4542 лева, на ЦДГ №23 – 14 982 лева, на ЦДГ №24 – 24 290 лева, а на ЕГ „Гео Милев“ – 220 лева.
На срещата бяха поставени проблеми с почистването на дерето, със затруднения при изнасянето на отпадъци в определени райони. Граждани алармираха, че домовете им, макар да не са се срутили, след потопа са във влага и мухъл. Искаха да знаят кога ще се ремонтират водопроводната и канализационна системи в района.
Докато траеше срещата, навън се изля поредният проливен дъжд. Малко след това пострадалите при наводнението на 20 юни започнаха да получават обаждания по телефона от близките си, че имотите им отново започват да се пълнят с вода. НДТ

 

 


Сходни връзки

И СЛЕД СРЕЩАТА С КМЕТА НЯМА ЯСНОТА КОГА ЩЕ СЕ ПОЛУЧАТ ПОМОЩИТЕ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ ПОТОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди