изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-05-28 @ 03:51 EEST
Министерство на образованието определи ваканциите за новата учебна година    
Образование И през предстоящата учебна година Министерството на образованието и науката (МОН) предложи четири ваканции за учениците - есенна, коледна, зимна и пролетна.

Коледната ваканция ще бъде 12 дни - от 24 декември (сряда) до 4 януари 2015 г. Другата голяма ваканция - пролетната е планирана от 2 април до 13 април 2015 г. Вероятно обаче учениците ще получат и още един почивен ден - 14 април, който е част от Великденските празници.

Почивката в края на октомври условно е наречена ваканция, тъй като само един от учебните дни се оказва почивен. Учениците няма да имат часове на 31 октомври (петък). Останалите два дни, които също се водят част от ваканцията, са 1 и 2 ноември, които тази година са събота и неделя.

Зимната ваканция е планирана между двата срока. Почивката започва на 31 януари (събота) и продължава до 3 февруари (вторник). Вторият учебен срок започва на 4 февруари. Със зимната ваканция се решава проблемът с липсата на почивка между двата срока и обръщането на първа и втора смяна за учениците.

Предлага се матурата по български език и литература да се проведе на 20 май, а по предмет по избор - на 22 май 2015 г. Оценките трябва да бъдат обявени до 9 юни 2015 г. За да бъдат допуснати до изпитите обаче, зрелостниците трябва да подадат заявления в периода от 9 до 20 март 2015 г.

Изпитите за седмокласниците са на 20 май по български език и литература, а на 22 май по математика. Двата дни ще са неучебни за учениците от всички останали класове. Освен двата изпита, с които може да се кандидатства в елитните гимназии, седмокласниците ще имат и външно оценяване по обществени науки (26 май), чужд език (27 май) и природни науки (28 май).

Старт на изпитния маратон през 2015 г. отново дават изпитите за IV клас. Препитването по български език и литература е насрочено за 7 май, по математика - за 8 май, следват човекът и природата - на 11 май и човекът и обществото - на 12 май.

Проектографиците на учебното време, на външното оценяване и дейностите по организацията на матурите и приема в гимназиите след VII клас са публикувани за обществено обсъждане от МОН. Становищата по документите ще се приемат до 25 август.

  По закон заповедите на министъра на образованието, с които се определят графиците за ваканциите, провеждането на матурите и външното оценяване, както и дейностите за приема след VII клас, трябва да бъдат обявени до 15 септември на съответната година.

http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Министерство на образованието определи ваканциите за новата учебна година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди