изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:56 EEST
ОБЩИНА ДОБРИЧКА ОСИГУРИ 20 000 ЛЕВА ЗА ПРОУЧВАНИЯ НА КРЕПОСТ КРАЙ ДЕБРЕНЕ    
НовиниСлед проведени разговори с директора на Регионален исторически музей в Добрич и по негово предложение, кметът на община Добричка внесе докладна записка в Общински съвет за осигуряване на средства за археологически проучвания на обект „Крепост” в местността „Слама канара” до село Дебрене.

За новия програмен период община Добричка си постави доста амбициозни цели за активиране на местния потенциал за постигане на устойчиво развитие и конкурентоспособност на местната икономика и по-добро качество на живот на местното население. Една от тези важни цели е диверсификация на икономиката в общината чрез развиване на туризъм.
По проект „Пъстрото лице на Добруджа” се разработиха няколко туристически маршрута за популяризиране на природното, културното и историческото наследство на общината чрез включване в регионални туристически пакети и диверсифициране на съществуващите за намаляване на териториалната концентрация и сезонната ограниченост на туризма. В тези маршрути е включена и местността „Слама канара”.
Крепостта се намира на 3.5 км североизточно от Дебрене. Изградена е на площ от 2 дка, върху красив връх с уникален изглед към обраслата с вековни гори долина на река Батова и останките на издълбания в съседния склон скален манастир. Обградена със стръмни склонове и отвесни скали, тя е достъпна само от северната си част. Там е бил разположен единственият вход, пазен от масивна кула с квадратна форма и дълбок ров.
Крепостта „Слама канара” е известна в научните среди благодарение на изследванията на Карел Шкорпил. През периода 1989/ 90 година на територията на крепостта са проведени археологически проучвания с ръководител Сергей Торбатов. Разкрита е ранно-християнска базилика, главната порта и част от крепостната стена. Фиксирани са три основни строителни периода от късно-римското и ранно-християнското време ІV-VІ в. и от епохата на средновековието ІХ-ХІ в. На този етап изследванията са прекратени.
В последствие, главно поради изолирания си характер, крепостта е била и е обект на системни иманярски набези, засягащи основно непроучените и части. Под въздействието на природни и антропогенни фактори се разрушават вече разкритите археологически структури.
Обектът има сериозен потенциал да се развие като финална точка на туристическа дестинация. Уникалното съчетание между археологически и природни забележителности се допълва от красиви пейзажи при подхода към крепостта и комбиниране на маршрута с посещение на етнографския комплекс Чукурово и фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” в Дебрене. Наличието на концентрация от разнообразни, подходящи за туризъм обекти е съчетана с близостта на черноморските курорти Албена, Кранево и Златни пясъци. НДТ


 


Сходни връзки

ОБЩИНА ДОБРИЧКА ОСИГУРИ 20 000 ЛЕВА ЗА ПРОУЧВАНИЯ НА КРЕПОСТ КРАЙ ДЕБРЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди