изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-09-21 @ 17:30 EEST
ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ ЗА „ТРОЛЕЙБУСЕН ТРАНСПОРТ“ ПРЕЗ АВГУСТ    
Икономика Отново не беше взето решение за ликвидиране на дружеството. Междувременно там текат масови съкращения

Решение за ликвидация на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ и на вчерашното заседание на Общинския съвет не беше взето. Предложението на заместник-кмета Надежда Петкова бе за прекратяване на общинското дружество „Тролейбусен транспорт” и продаване на дяловете му в „Автобусен транспорт” на другото общинско дружество - „Градски транспорт Добрич”, за сумата от 32 800 лева.
В докладната записка бе посочено, че, по данни от годишния финансов отчет на дружеството към края на 2013 г., задълженията на „Тролейбусен транспорт” ЕООД  са 429 хил. лв. За първите шест месеца на годината задълженията на „Тролейбусен транспорт” ЕООД са се увеличили със 79 хил. лв. като основна причина за това увеличение са натрупаните осигурителни задължения в размер на 90 хил. лв.  Към края на юни задълженията на „Тролейбусен транспорт” са 474 899 лева и са се увеличили с 36 615 лв. спрямо същия период на миналата година.
Анализи сочат още, че прогнозната загубата месечно е около 18 000 лв. за „Тролейбусен транспорт” ЕООД и  около 5 000 лв. за „Автобусен  транспорт” ЕООД. Причините за формирането на тези загуби според управителя са основно намалелите субсидии и компенсации, намалелия пътникопоток, увеличените цени на части, услуги, горива и др.
От 1 юли тази година бе променена общинската транспортна схема и бе спрян  тролейбусния транспорт, като той бе заменен с автобусен. В момента линиите, които изпълняваше „Тролейбусен транспорт” ЕООД са възложени временно на други превозвачи, които ги изпълняват с автобуси. След спиране на тролейбусния транспорт приходите на дружеството месечно възлизат на 3000 лв. основно от реклами. По данни на управителя разходите за ФРЗ и осигуровки за състава необходим за опазване на контактната мрежа, ТИС, както и цялото имущество на дружеството възлизат на 14 320 лв., към тях трябва да се добавят и разходи за поддържане на мрежата под напрежение. Затова е преценено, че най-целесъобразно е да се вземе решение за прекратяване на дейността  и ликвидация на „Тролейбусен транспорт” ЕООД.
Общинският съветник Милко Пенчев от коалиция „Граждани в повече“, който е бил член на временната комисия, посочи, че тя не е успяла да получи отговори на много от поставените въпроси. Че от общинското ръководство се позовават на данни на управителя на „Тролейбусен транспорт“, с които той не е съгласен. Така и не се получи отговор на въпроса защо това дружество е в такова състояние, подчерта Пенчев. Той изрази мнение, че не е съгласен тролейбусният транспорт да бъде „заличен от лицето на Добрич“. По повод предложението дяловете на „Тролейбусен транспорт“ в „Автобусен транспорт“ да бъдат прехвърлени на новото общинско дружество  „Градски транспорт“ бе изразено несъгласие с аргумента, че по този начин се прехвърлят и задълженията и новата фирма ще получи тежести.
След като общинските съветници коментираха, че има много въпроси, на които не са получили отговор и много неясноти, и настояха да има извънредна сесия, кметът Детелина Николова поиска тя да е максимално скоро, тъй като дружеството продължава да генерира загуби. Затова бе решено събирането да е в отпускарския месец август. Имаше идеи съветниците да се подпишат под решението, за да се ангажират, че ще присъстват на заседанието. Васил Василев от ГЕРБ пък предложи сесията да е закрита, за да не използвали общински съветници темата за предизборна пропаганда пред медиите.   
След бурни дебати общинските съветници решиха да се съберат извънредно през август, за да определят съдбата му. Те отново дадоха мандат на временната комисия, която месеци се занимава с казуса „тролейбусен транспорт“ в Добрич, да заседава всяка седмица през следващия месец. Предвижда се на 26 август да се проведе извънредно заседание на Общинския съвет, за да се вземе решение дали ще бъде ликвидирано общинското дружество и какви ще са следващите действия.
От 1 юли, след влизането в сила на новата транспортна схема, тролейбусите са спрени. В дружеството се извършват масови съкращения, като от 65 работещи, на работа след 28 август остават 19, които да поддържат  контактната мрежа. За общо 20 работещи, сред които 13 шофьори, текат сроковете на предизвестията. Петима работещи са пенсионирани, а другите са прехвърлени към дъщерното дружество „Автобусен транспорт“, съобщи лидерът на КТ „Подкрепа“ Маргарита Нейкова.  Тя изрази надежда, че ще се изпълни даденото от зам.-кмета Надежда Петкова уверение, че ще бъдат изплатени възнагражденията и обезщетенията на съкратените работещи в дружеството. Нейкова съобщи още, че има намерение да внесе предложение как може да функционира новото дружество, така че да бъдат защитени интересите на работещите, на общината и на обществеността. Според нея, „Тролейбусен транспорт“ трябва да се ликвидира. „Връщане назад няма. Но, трябва да гледаме напред в бъдещето на новото дружество „Градски транспорт“, като действията, които се предприемат да са в интерес на дружеството, на работещите, на обществеността. Вариантът, който обмисля да внесе като предложение, е да се запазят тролейбусите, които са в по-добро състояние. Сутрин и в най-натоварените часове следобед линии да се изпълняват от тях, а след това да се изпълняват от автобуси, като шофьорите имат квалификацията да управляват и двата вида превозни средства. Това ще бъде в интерес на обществото, защото, когато започне учебната година, автобусният транспорт няма да е достатъчен, коментира тя. НДТ


 


Сходни връзки

ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ ЗА „ТРОЛЕЙБУСЕН ТРАНСПОРТ“ ПРЕЗ АВГУСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди