изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:02 EEST
РЕЗИДЕНЦИЯТА В ШАБЛА СЕ РАЗШИРЯВА С 2 ХИЛ. ДКА ГОРИ    
НовиниГорски имоти с площ 1905 дка бяха отнети от земеделското министерство и предоставени за управление на Министерския съвет, реши на последното си заседание правителството в оставка. Имотите се намират в района на обект „Шабла”, предназначен за осъществяване на държавни представителни нужди, се посочва още в решението.

Обект „Шабла” или правителствената резиденция се намира на 3 км източно от Шабла. "Добруджански двор" е разположен на брега на Шабленското езеро, което обединява две крайбрежни езера - Езерец и Шабла, отделени от морето с широка пясъчна ивица.
Езерата са свързани с изкуствен канал и влизат в границата на защитената територия от 510 ха. Вили "Море" са разположени на брега на морето и ползват широка пясъчна ивица.
Красотата на Шабленския бряг била оценена още от Тодор Живков, който обичал да ловува в Добруджа. Една от трите построени от бившия първи резиденции в Добричко, е именно тази край Шабла. Тя е строена през 1970 г. от архитекта Дачо Георгиев. Замисълът му бил да претвори истински чифлик край границата по едноименното произведение на Йовков – от едната страна къщата, от другата – оборът, по средата – харманът. Резиденцията се намира на 3 км от Шабла в посока североизток. Цялата и територия е 5000 декара, но 2000 от тях са само вода и тръстиков пояс.
В Шабленската резиденция могат да почиват не само министри или депутати, но и обикновени граждани, стига да имат разрешение от министър-председателя. Такова е нужно не само, за да се почива в резиденцията, но и дори да се пристъпи там, тъй като тя е на подчинение на Министерски съвет. Обикновено държавниците почиват там през август. По време на ловния сезон често отсядат и авджии от чужбина.  Това лято нощувката в „Добруджански двор“ струва 70 до 90 лева на вечер, а във ВИП - бунгалата е от 300 до 350 лева. Прилична вечеря излиза около 20 лева на човек, като специалитетите са рибената чорба и варените раци.
 


 


Сходни връзки

РЕЗИДЕНЦИЯТА В ШАБЛА СЕ РАЗШИРЯВА С 2 ХИЛ. ДКА ГОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди