изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:39 EET
ВАС РЕШИ: ДИКО ИВАНОВ НЕ Е В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ    
Ред и сигурностВърховният административен съд потвърди решението на административния съд в София, според което заместник-кметът на община добричка Дико Иванов не е в конфликт на интереси по отношение на Местната инициативна група Добричка.

Делото е заведено срещу решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която е била сезирана от общински съветници от община Добричка.
 Според съдебното решение, по безспорен начин по делото е установено, че Дико Иванов е зам.-кмет на община Добричка и в това си качество е лице, което заема публична длъжност. Безспорно е също така, че той е назначен като счетоводител в СНЦ „Миг Добричка” на 4-часов работен ден. Във връзка със сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на Стратегия за местно развитие на територията на община Добрич, на заседание на Управителния съвет на сдружението е взето решение да се поиска от общината отпускане на временен безлихвен заем след решение на Общинския съвет, тъй като в Местната инициатива, от една страна, участва община Добричка, а от друга – се касае за дейности, в полза на общината. Подадената молба от сдружението за отпускане на заема е резюлирана от кмета на общината, а ответникът по касационната жалба, в качеството си на зам.-кмет, е подготвил докладната с предложение. Тя е внесена за обсъждане, разгледана от Общинския съвет и одобрена с негово решение от 15.12.2011 год. Решението е прието с 12 гласа „за”, 8 гласа „против” и 0 гласа „въздържали се”. В изпълнение на това решение, с платежно нареждане от кмета на общината и съгласувано от Дико Иванов, в качеството му на зам.-кмет на финансите, е нареден безлихвен заем в полза на сдружението. На 27.12.2011 год. сдружението е възстановило отпуснатия безлихвен заем.
Съдът е приел, че за Дико Иванов не е налице частен интерес при изготвянето на докладната и съгласуването отпускането на безлихвения заем за сдружението именно поради липса на облага за него. Въз основа на това магистратите считат, че няма конфликт на интереси. Съдът е приел, че само по себе си заемането на определена длъжност не обуславя автоматично изводът за икономическа зависимост между Дико Иванов и СНЦ „Миг Добричка”. Липсата на доказателства за икономическа зависимост означава, че не е налице и възможност тази зависимост да поражда основателни съмнения в безпристрастността и обективността на лицето, посочва още ВАС. Решението е окончателно и не може да се обжалва.


 


Сходни връзки

ВАС РЕШИ: ДИКО ИВАНОВ НЕ Е В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди