изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:45 EEST
Втората жертва на потопа в Мизия е жена на средна възраст    
Новини В момента спасителни екипи от около 100 служители на пожарната работят на 7 участъка в Мизия. Досега са евакуирани над 800 човека, като спасителната акция се извършва с 2 хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от Министерство на отбраната - 70 служители и инженерна техника. Това съобщава МВР на сайта си.

Официално се потвърди и информацията за втора жертва на потопа в Мизия. Загинала е жена на средна възраст, съобщи "Нова телевизия".

"Не ни сигнализираха по никакъв начин. Това е престъпление. Има система за известяване, но никой не я използва. Едва вчера ни казаха: стягайте багажа и тръгвайте". Какво значи това, къде да ходим", разказа пред камерата Пламен Банков, минути след като се е спасил от водната стихия.

В спасителната акция в Мизия активно са се включили и доброволци от града.  Екипите реагират своевременно на всеки сигнал, уверяват още от МВР. За оказване на помощ на пострадалите на място работят медицински екипи с 4 линейки от Спешния център във Враца и от ВМА. От БЧК е организирана помощ от първа необходимост - одеала, платнища, ботуши, питейна вода и топли напитки. Има нужда от бутилирана вода.

В с. Крушовица са наводнени къщи и пристройки, няма бедстващи хора. Организиран е екип с лодка за доставяне на провизии на хората. Нивото на водата леко спада.

Води се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът, както и на по-опасните язовири на територията на област Враца. Водата се изпуска само през преливник и няма опасност от пропукване на язовирните стени.

Нинова се обади вчера да взривят дигите. Отказаха, защото щели да имат огромни загуби

Корнелия Нинова от вчера по обед се обажда да гръмнат дигите. От Министерството на земеделието и горите отказали, защото щели да потопят плодородни земи и стопаните щели да ги съдят за огромни загуби. Това заяви пред Нова телевизия жител на Мездра, чиято къща е наводнена от приливната вълна тази нощ.„Казват ни от днеска за вчера, че трябва да се евакуираме. Никой не си прави сметка, че тези язовири, които са скъсани, са опасни. Искат ни по 3 лева вход като ходим на риба, а сега какво? Кой ще е виновен? Четири язовира има тука със скъсани стени. Ако прелеят, ще ни издавят. Това са язовири на ръба на рисковата ситуация. Никой не е взел превантивни мерки да се източат до минимум“, заяви възмутеният мъж.

На въпрос кога са били предупредени хората за надигащата се вълна, човекът каза: „Лично аз не съм бил известен. Бях нощна смяна. Разбрах, че ще има приливна вълна, имаше хора, които разнасяха листовки. В петък вечерта ни казаха, че Мизия в центъра ще има 1 метър вода. Водата ни пожали малко, дойде 24 часа по-късно. Но това не е оправдание“.

Венцислав Василев, областен управител на Враца, коментира думите на жителя на Мизия: „Всичко е направено в рамките на допустимото, с частичен резултат. Тепърва ще се търси причина за трагедията. Но аз мисля, че тя е само една – поройният дъжд. Заведете ме при тия 4 язовира със скъсаните стени да ги видя. Няма такива. Не е вярно това“. /
 http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Втората жертва на потопа в Мизия е жена на средна възраст | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди