изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:16 EEST
АВТОРЪТ НА ПЛОЩАД “ДЕМОКРАЦИЯ” ОТКРИ ИЗЛОЖБА В ДВОРЕЦА    
Култура33 творби показва в Каменна зала скулпторът Янко Бонев. Сред тях е проектът на паметника на капитан Кощи в Балчик, както и проектът за паметника на автора на "Строителите на съвременна България" Симеон Радев

Скулпторът Янко Бонев подреди изложба в Каменна зала на Двореца в Балчик. Изложбата показва 33 творби, сред които и такива отпреди 40-50 години, а най-новите са създадени тази година, сподели авторът. Много от произведенията му са били на изложби във Виена, Париж, Барселона, Лондон, а някои той показва за първи път.
Автор е на емблематичните за Добрич площад „Демокрация” с фонтана, на фасадата на концертна зала „Добрич”, на Дома на модата /комплекс „Рила”/, където има ъглова пластика, на скулптурата Факелоносец пред спортната зала и др.
„Русе е моят роден град и винаги ми е бил тръпка. Другата ми тръпка е Добрич. Той ме създаде. Дадоха ми възможност, в лицето на тогавашния първи секретар на ОК на БКП Димитър Димитров, и осем години работих за Добрич. Това бяха най-хубавите, най-младите ми години. Но, Добрич, с целия площад с фонтана, ми отне доста време”, сподели Янко Бонев. Той разказа, че тогава в Добрич е сварил хора с модерно мислене, като арх. Венелин Жечев, който тогава е бил главен архитект, Емил Тасков, който е бил главен инженер. Двамата, с които и досега са приятели, бяха сред гостите на откриването на изложбата.
Сред показаните творби са проектът на паметника на капитан Кощи в Балчик, както и проектът за паметника на автора на "Строителите на съвременна България" Симеон Радев. Той вече е приет и започва неговото увеличение. Ще се издига срещу Съдебната палата в София. Тази зима, сигурно, ще бъде под знака на Симеон Радев, сподели още авторът.
За себе си казва, че е монтументалист. „Винаги, когато съм работил за архитектура, целта ми е била да създаваме радост на обществото. Продължих в скулптурата, защото се получи вакуум, дойде друго време. Малко поизчезнаха стойностите, допълни той. Напоследък сериозно се вихри войнстваща посредственост, но в България има страхотни творци и аз се радвам да съм част от тях”, споделя той.
Дворецът представя една уникална изложба – на великия скулптор Янко Бонев. Той присъства на много световни сцени и за нас е чест, удоволствие и гордост да бъдем домакини, каза при откриването директорът на ДКИ КЦ „Двореца” Жени Михайлова. Сред гостите на събитието бяха холивудският актьор Бен Крос, председателят на Общинския съвет в Балчик Виктор Лучиянов, председателят на Ротари клуб – Балчик Слави Сербезов, нотариус Светлин Илчев. НДТ

СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ АКТЬОР БЕН КРОС НАПРАВИ ДУЕТ С МУЗИКАНТ ОТ ДОБРИЧ


 


Сходни връзки

АВТОРЪТ НА ПЛОЩАД “ДЕМОКРАЦИЯ” ОТКРИ ИЗЛОЖБА В ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди