изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:12 EET
МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА БОЛЕСТТА "СИН ЕЗИК" РАЗПОРЕДИ OБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ    
ЗдравеОбласт Добрич е включена в предпазната и наблюдавана зона във връзка с разпространението на болестта „син език“, след като са констатирани случаи на заболяването на територията на област Шумен. В тази връзка областният управител Недко Марчев свика заседание на Областната епизоотична комисия. Тя набеляза мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта "син език" на територията на област Добрич.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните и секретар на епизоотичната комисия д-р Розалина Брайкова е информирала, че към момента има 64 огнища на болестта в пет области –Бургас, Хасково, Кърджали, Ямбол и Благоевград.
Синият език е заразно заболяване, което се разпространява основно чрез комарите - засяга преживните животни, като най-често се наблюдават случаи при овцете и по-рядко при кози и говеда. Последно огнище на заболяването е констатирано в с. Риш, област Шумен, във връзка с което е издадена заповед на изпълнителния директор на Българска агенция за безопасност на храните. Определена е предпазна зона около констатираните огнища на болестта "син език" с радиус 100 км, която включва и нашата област. Д-р Борислав Каменов от ОДБХ е запознал участниците в заседанието с  първите симптоми и признаци на болестта.
Д-р Брайкова е подчертала, че е важно е да бъдат предприети превантивни мерки, както и съвместни действия по контрол с органите на МВР, като следва да бъде издаде заповед за забрана за придвижване на преживните животни и заповед за забрана на пашата в часовете от 19:00 до 8:00 сутринта /времето на активен летеж на комарите/. Ще бъде подготвено писмо до кметовете и кметските намесници, за съдействие при прилагане на мерките за превенция на заболяването.
До средата на тази седмица да бъдат свикани общинските епизоотични комисии с участието на кметовете на кметства и кметските наместници с цел предприемане на конкретни действия. НДТ
 


Сходни връзки

МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА БОЛЕСТТА "СИН ЕЗИК" РАЗПОРЕДИ OБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди