изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:08 EEST
Двигател чупи законите на физиката – работи без гориво    
По света  НАСА проведе успешни изпитания на двигателя EmDrive, работещ без каквото и да било гориво, на който от десетина години се подиграваха учените, съобщи на сайта си космическата агенция. Всички казват, че е невъзможно да работи, защото противоречи на класическата механика.

Истината обаче е, че квантово-вакуумното плазмено задвижване работи и учените не могат да обяснят защо. Двигателят, изобретен от британеца Роджър Шойър, е много лек и изключително прост. Той осигурява тяга чрез колебанията на микровълни около вакуумен контейнер.

Микровълните са генерирани с електричество, което от своя страна може да дойде от фотоволтаични панели. Не е необходимо никакво гориво, нито резервоар, което значи, че двигателят може да работи практически вечно, докато не се появи някаква повреда или механично износване. Това може да бъде революция особено в космическите пътувания, при които голям проблем е тъкмо голямото количество гориво, необходимо за тях.

След появата на публикации по темата през 2009 година екип от китайски учени създал прототип на двигателя и според докладите им специалистите успели да постигнат 720 милинютона тяга, което е напълно достатъчно за навигация на сателит например. Въпреки техните публикации никой не повярвал.

Сега американският учен Гуидо Фета и екип на NASA са публикували резултатите от ново изследване, което заключава, че двигател с подобен принцип на действие наистина произвежда тяга. Техният модел обаче дава доста по-малко тяга – 30 до 50 милинютона. Това е пренебрежимо малко, но потвърждава, че машината работи, което все още не може да бъде обяснено теоретично.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Двигател чупи законите на физиката – работи без гориво | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди