изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:11 EET
БАНКОВИТЕ ПРОБЛЕМИ ЗАСИЛИХА ИНТЕРЕСА ЗА ИНВЕСТИЦИИ В ЗЕМЯ    
НовиниЦените на чернозема в Добруджа стигнаха до 1900 лв. за декар

В резултат на възникналите проблеми в банковия сектор все повече добруджанци предпочитат да държат парите си не на влог, а да инвестират в земеделска земя, заявиха представители  на къщи за недвижими имоти в Добрич. Поради това се отчита завишено търсене на пазара на земя в региона, което от доста време е по-голямо от предлагането.
Цената на чернозема от III категория в района на Добрич, Генерал Тошево, Балчишко е около 1700 лева за по-малки парцели. За земеделски имот от над 100 декара обаче цената стига до 1800-1900 лева. Цената, на която се сключва сделката, зависи както от категорията на земята, от размера, разположението, така и от целите, за които се предвижда да се използва – за обработка или за получаване на ренти, обясниха брокери.
Засега те не очакват цената на декар скоро да стигне 2000 лева, независимо, че през миналата година е имало сделки на такава цена за ниви в района на Балчик. Купувач тогава са били инвестиционни фондове.  Сега обаче те са се насочили вече към по-евтини земеделски земи, коментираха още брокери. Сред традиционните купувачи на пазара са и арендаторите.
Продавачите пък са хора в нужда. Те прибягват до продажба на земята си, за да покрият належащи нужди. Продават се както ниви от по 20-60 декара, така и по 240 декара. НДТ


 


Сходни връзки

БАНКОВИТЕ ПРОБЛЕМИ ЗАСИЛИХА ИНТЕРЕСА ЗА ИНВЕСТИЦИИ В ЗЕМЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди