изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:14 EEST
Широко скроени обещания    
Коментари Това, което чухме при представянето на служебното правителство от Росен Плевнелиев, не беше президентска реч. Това беше жезълът на Моисей, с който държавният глава разделя морето от икономическите и моралните проблеми на българското общество на две. То се оттегля настрани, за да може през процепа му нашият народ да види в далечината брега на идеалния свят... и да тръгне към него.

Ако служебният кабинет на проф. Георги Близнашки изпълни дори половината от това, което Плевнелиев се закани да сътвори, при това за два месеца, България е на прага на чудо. Разбира се, аз вярвам в чудесата покрай Коледа и преди деня за заплата, но в политиката съм реалист. Да, стратегия и философия на служебния кабинет е нещо, от което наистина имаме нужда.

Пълно прекрояване на държавния бюджет на база на пълен анализ и прогнози до края на годината. Истините за: дефицита; несъбраните приходи; раздутите разходи; неплатените сметки към строители, общини, болници; финансово необезпечените обществени поръчки и договори.

Вярвам, че наистина би било добре “програмата за регионите да бъде ревизирана проект по проект, а икономисаните пари да бъдат пренасочени в подкрепа на бедстващите граждани.

Няма бизнесмен, който да не иска да му изплатят дължими суми по европрограмите. Бих се усмихвал цяла седмица, ако бъдат размразени двете спрени оперативни програми “Околна среда” и “Регионално развитие”.

Всеки успех, който постигне правителство на проф. Близнашки, трябва да се аплодира. Дали ще бъде финализиране и подписване на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г., или присъединяване към единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Подготовка на реформи в образование, съдебна система, спорт, култура, електронно правителство... енергиен борд. Боже, изморително е дори да го изброиш, камо ли да го изпълниш. Министрите изглеждат читави професионалисти. Както Росен Плевнелиев ги описваше като “широко скроени”. Те не са нито по-добри, нито по-лоши от предишните министри. Но те имат друго задължение. Примерно честни избори. Всъщност това е основното задължение на служебния кабинет. Да поддържа живота в администрацията и да подготви нормални избори, защото, както видяхме, от честността ни дели огромна пропаст. Дори само това да свърши кабинетът “Близнашки”, ще е достатъчно, щото следващият парламент да бъде представен спрямо волята на избирателя. Това е най-важното изпитание на президента. Може ли това правителство да го гарантира? Чудя се. Предишният служебен кабинет не се справи. Точно той допусна да се случи скандалът с “костинбродските бюлетини”. Манипулация, която опорочи изборите.

Ако служебният кабинет си беше на място, щеше да контролира всеки процес, а дори и да имаше съмнение за отпечатване на допълнителни бюлетини, щеше да има отговор на всяко обвинение. Нормалността на вота е далеч по-важна от всичките амбиции за подготовка на реформи във всеки един сектор, по-важно от анализ и прекрояване на бюджета на държавата.
Речта на президента беше красива, но чиста проба патетика от широко скроени обещания. Чудо няма да стане. Реалностите са други.
С бюджета нищо няма да се случи. Разбира се, ще се отчете по-голяма събираемост през тези два месеца, но това се случва винаги при служебен кабинет, защото политиците оставят професионалистите да си вършат работата. Пълното прекрояване на държавния бюджет е не само излишно, но и вредно действие. Кой нормален премиер, избран от легитимно Народно събрание, ще се съобрази с него? Бюджетът е основният инструмент за правене на политика и всяка управляваща партия ще иска да изпълни своята програма, а не тази на държавния глава. Нима проф. Близнашки и президентът Плевнелиев не знаят това? Велики дела и тежки реформи не се правят за дни. За два месеца могат да се случват единствено прости неща - сделки и назначения.
Държавният глава показа през последната година, че не е надпартиен, а страна. Това пролича и в тази реч, чрез директните обвинения към досегашната власт. Надявам се да бъда опроверган, но съществуват достатъчно опасения, че зад патетиката и обещанията се крият реваншистки настроения в смисъл служебният кабинет да свърши мръсната работа на следващите управляващи, които май са предизвестени.
А всъщност зад амбициозната програма на Росен Плевнелиев може да се крие и нещо още по-просто. Чрез решителни действия да опровергае политическите си опоненти и критици, че е слаб държавник.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Широко скроени обещания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди