изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:23 EEST
БИЗНЕСЪТ: МАЛКИТЕ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ СА В МНОГО ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ    
Икономика Дебат „за“ и „против“ от излизането на българските предприятия на общия европейски пазар се проведе във вторник

„За“ и „против“ ползите за малките и средни предприятия в България от членството ни в Европейския съюз бе дебатът, който организира Enterprise Europe Network - Добрич (България) към Търговско-промишлена палата. Икономически експерти и представители на бизнеса участваха в двата отбора, като модератор на събитието бе Павел Павлов – член на Управителния съвет на ТПП-Добрич. Доводи „за“ ползите от излизането на малките и средни фирми на общия европейски пазар представи Калин Маринов – изпълнителен директор на Института за икономическа политика. Той подчерта, че излизането ни на общия европейски пазар ни дава четирите основни свободи, като по този начин се намаляват разходите на малките и средни предприятия, а растат възможностите им да увеличават приходите си. Той подчерта, че европейският пазар всъщност е доста по голям от този на САЩ. След подписването на договор за трансатлантическо сътрудничество нашите фирми ще могат да излязат не само на европейския, но и на американския пазари. Те от друга страна ще са изправени през конкуренцията на американските фирми, които също ще имат възможност да излязат на европейския пазар.
Въпреки икономическита криза, българската икономика, след влизането ни в ЕС, с изключение на 2009 г., успя да запише ръст, макар и скромен. Причината за това беше износът, като този на малките и средни предприятия е бил с по-голям ръст от този на българския бизнес въобще.
Сред аргументите „против“ собственикът на фирма „Добруджански фермер“ Юлиян Нарлев, посочи, че от 370 000 предприятия, 80 % не са малки и средни, а са микропредприятия, голяма от които са с един нает. Секторът е в много тежко състояние. Един от сериозните му проблеми е, че недостигът на квалифицирани работници. От завършващите всяка година 50-55 хиляди млади хора, 15 % трайно напускат страната. Успешно сме изнесли онази част от обществото, които са хората с най-голям потенциал да се реализират на пазара на труда, посочи той. Друг проблем са ниските ставки за оценка на труда. Така се получава, че в малките и средни предприятия не могат да се задържат квалифицирани кадри.
Като друг проблем Нарлев посочи, че у нас основен работодател е държавата, която предлага най-много работни места, а фирмите са изправени пред необходимостта да работят с възрастни хора пред пенсия, които не мислят за нововъведения.
Според Явор Георгиев от Института за икономическа политика, общият пазар свари българските малки и средни предприятия неподготвени за натиска, който им бе оказан от малките и средни предприятия от старите страни-членки на ЕС. Той посочи, че българските МСП са на 113-о от общо 148 по отношение на абсорбиране на технологии на фирмено равнище, и на предпоследно 99-о място по наличие на последни технологии. Основните пречки пред българските МСП е качеството на образование, липсата на достъп до свободен финансов ресурс, достъпа до банкови заеми, дефлацията. Георгиев посочи, че, според статистиките, в България са нужни 18 дни, за да се започне бизнес, докато в Румъния са нужни само 8 дни. За прокарване на електричество у нас минават 130 дни, а в Гърция – 62.    
Според Калин Маринов обаче, има ръст на доходите след влизането ни в ЕС, макар да не може да се говори, че е достатъчен. Дебатът продължи с доводи „за“ и „против“, с кръстосани разпити, като в края присъстващите имаха възможност да гласуват. Поради много добрата аргументация, отборът „против“ спечели повече поддръжници. НДТ



 


Сходни връзки

БИЗНЕСЪТ: МАЛКИТЕ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ СА В МНОГО ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди