изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:28 EEST
300 КГ/ДКА СРЕДEН ДОБИВ ОТ ПШЕНИЦАТА ЗА СТРАНАТА    
Земеделие Прогнозира директорът на Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево. Толкова трудна и продължителна кампания по прибиране на пшеницата, като през това лято, не е имало от години, заяви директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков. Жътвата в Добричка област, включително и в масивите на института, все още не е приключила.

Той очаква, че кампанията това лято може да продължи и до 10 август заради валежите. Освен това, дъждовете са свалили показателя хектолитър при един от най-успешните сортове на института - Енола, от 84 в началото на жътвата до 72 към края на юли.
След като са изтекли оптималните срок за жътвената кампания средните добиви са започнали да се понижават. Затова Иван Киряков очаква средният добив от пшеница за страната тази година да бъде около 300 килограма от декар.
Добруджанският земеделски институт ще предложи за кампанията около 1700 тона семена от 15 утвърдени и нови сортове пшеница - "Енола", "Кристи", "Драгана", "Лазарка" и други. Цените се запазват на миналогодишното ниво и са 980 лева за тон.
Средният добив от сорта Енола е 450 кг/дка. Общо производство е около 800 тона. Според директора на института, ще могат да се удовлетворят заявките на земеделските производители за семена от този най-търсен сорт, които са за около 1400 тона, тъй като е дадена частична лицензия на фирми и научни институти. Около 30 % от площите с пшеница у нас са засети именно със сорта Енола. 
От сортовете на Добруджанския земеделски институт най-добре се е представил сортът Драгана. Средният добив, макар и да беше полегнала, е 470 кг/дка.
Тази година беше много добра за западната селекция, която се прави в райони с голяма влажност и е нормално в такива години техните сортове да имат по-високи добиви от сортовете от българската селекция, обясни доц. Киряков. Той препоръча на земеделските производители, след като са решили, че западната селекция е по-добра, нека да си вземат, но да не загърбват българската. Нека поне на 50% от сортовата им листа да са български сортове, защото следващата година не е ясно каква ще бъде. При една по-сериозна зима, при засушаване през пролетта, което е нормално за Добруджа, това ще си направи лоша шега с високодобивните западни сортове. Не казвам, че те са лоши, но не са напълно подходящи за нашите условия, обясни той. Има земеделски производители, които изцяло разчитат на западна селекция, но има и такива, които изцяло разчитат на българска. Но, каквато и да изберат, поне 50% от сортовата им структура трябва да бъде българска селекция, препоръча той.
Годината е идеална за пролетниците, заяви още доц. Киряков. Според него, по отношение на царевицата добиви от 900 кг/дка въобще няма да са учудващи. Винаги обаче, колкото добивът върви нагоре, толкова цената върви надолу, добави той.
Цената на семената за слънчоглед, които Добруджанският земеделски институт ще предлага, ще се запази. Родителските линии се продават по 120 лева за килограм. 


 


Сходни връзки

300 КГ/ДКА СРЕДEН ДОБИВ ОТ ПШЕНИЦАТА ЗА СТРАНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди