изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 00:28 EEST
ГИМНАЗИЯТА „А. КОНСТАТИНОВ” СЕ СЛИВА СЪС СОУ „ХР. БОТЕВ”    
ОбразованиеВ „Държавен вестник" в края на миналия месец е публикувана заповедта на бившия министър на образованието проф. Анелия Клисарова за преобразуване на професионалната гимназия за кадри в обслужващата сфера "Алеко Константинов" в Балчик и сливането й от 1 септември със СОУ "Христо Ботев", съобщи общински вестник „Балчик”.

Учениците ще бъдат пренасочени към по-голямото школо, чиято база ще бъде пригодена да приеме профилираните паралелки за готвач и бизнес сътрудник.
Причина за взетото решение още през март т. г. е значителното намаление на възпитаниците с 59 процента, или общо обучаващи се през учебната 2013/ 2014 година 71 младежи. Тогава местният парламент даде съгласие гимназията да бъде преобразувана и да се слее с училището, където се отчита увеличение на децата. Решението бе подкрепено към Регионалния инспекторат по образованието.
За новата учебна година е заложен прием в две професионални паралелки. За следващите години ще се подготви прием по нови специалности и професии в съответствие с желанията на учениците и нуждите на пазара на труда, гласи програмата за оптимизацията на училищната мрежа.
След преместване на учениците и документацията в СОУ "Христо Ботев", сградата на гимназия "Алеко Константинов" ще продължи да се охранява от община Балчик, а движимото имущество ще бъде разпределено между останалите общински училища. Предвижда се работните си места да запазят специалистите по професионално обучение. Директорът на приемащото училище ще извърши подбор на персонала, а на съкратените ще бъдат изплатени полагащите се обезщетения.
Тенденцията в община Балчик е учениците и паралелките да продължават да намаляват. За последните четири години учащите са по-малко със 175 - от 2 019 на 1 844 ученици. НДТ


 


Сходни връзки

ГИМНАЗИЯТА „А. КОНСТАТИНОВ” СЕ СЛИВА СЪС СОУ „ХР. БОТЕВ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди