изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:01 EEST
Путин сключва с Иран сделка на века за $ 20 млрд.    
По света

Владимир Путин се цели в търговски договор за 20 млрд. долара, който ще му позволи да заобиколи западните санкции в енергийната сфера, съобщи британският в. “Дейли телеграф”. Сделката е на път, след като руският министър на енергетиката Александър Новак и министърът на петрола на Иран Бижан Намдар Занган подписаха в Москва 5-годишен меморандум за сътрудничество. Конкретните споразумения ще бъдат обсъдени на 9 и 10 септември в Техеран.



По силата на новия договор Русия ще изпраща в Иран машини, оборудване и потребителски стоки. В замяна в обратната посока ще потече ирански петрол. В момента Западът е наложил на Техеран ембарго да търгува с него заради проблемите с ядрената му програма.

Русия ще участва също в изграждането на централи и далекопроводи в Иран.

Първоначално имаше информация, че Москва ще купува

по 500 000 барела

ирански петрол

дневно,

пише в. “Комерсант”. Годишно това означава около 25 млн. т, което е около една четвърт от цялото добивано количество в страната. За момента обаче договорката е за 2,5-3 млн. т, като обемите ще растат впоследствие. Смята се, че Русия ще препродава петрола на Китай и на страни в Африка, най-вече РЮА.

Сделката ще е голяма победа и за двете страни, след като икономиките им и по-специално енергийният им сектор бяха ударени от западните санкции. Вчера наблюдатели я определиха като преди всичко политическа.

Белият дом преди няколко месеца обяви, че съобщенията за предстоящи договорки между Русия и Техеран предизвикват сериозни тревоги. Двете страни започнаха преговори в края на миналата година и Вашингтон се опитваше да оказва натиск върху Кремъл да не бъдат сключвани. 

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Путин сключва с Иран сделка на века за $ 20 млрд. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди