изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:27 EEST
Забрана на Путин срива цените на млякото и месото в ЕС    
Коментари Срив в цените на млечни и месни продукти в България и целия Европейски съюз очакват родни производители, след като Москва затвори официално руския пазар за някои храни от ЕС и САЩ. Забраната за внос бе обявена в сряда от руския премиер Владимир Путин, а вчера стана факт с акт на правителството.

“На ниво общоевропейски пазар проблемът ще е значим и ще доведе до трусове в целия ЕС. 50% от сиренето в Русия е внос от ЕС. След като тези количества вече няма да се реализират там, ще се стигне до огромни свръхизлишъци”, прогнозира пред “Труд” млекопреработвателят Димитър Зоров.

В този случай цените на млечните стоки ще се сринат, ако ЕК не вземе мерки, прогнозира той. Част от излишъците със сигурност ще стигнат и до нашия пазар, което ще натисне цените в България.

“Едно от възможните решения е Брюксел да изкупи излишните количества и да ги дари, например за гладуваща Африка. Когато политиците си играят с огъня, трябва да са обсъдили и мерки как да действат в ситуация като настоящата”, добави Зоров.

Допълнителен натиск ще има и заради млечни продукти с произход Украйна. След като Русия спря вноса им, те се пренасочват към Европа.
Конкретно за България забраната за износ на сирене за Русия няма да е толкова голям проблем, защото експортът на българско сирене е малък.

Очакват се и сривове на пазара на пилешко месо. “Русия е залята от евтини пилешки бутчета от САЩ. След забраната тези количества ще се пренасочат към ЕС и ще се стигне до срив в цената на пилешкото месо”, прогнозира пред “Труд” производителят Иван Ангелов. Той добави, че страната ни изнася за Русия единствено разплодни яйца, за които все още няма ембарго.

Производителите на колбаси пък припомниха пред “Труд”, че на практика Русия от месец е забранила вноса на месо от почти целия ЕС под предлог различни болести в отделните държави.

“Заради тази забрана месото през лятото на целия европейски пазар не поскъпна. Обичайно в този период има поскъпване с 10 до 30%. Изглежда излишъците в момента задържат цената”, каза пред “Труд” Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

“Само 4 български фирми изнасят червени меса за Русия. За тях санкциите ще окажат въздействие”, заяви Илонка Аврамова, шеф на Асоциацията на месопреработвателите. @

Черният списък на Москва

- месо от едър рогат добитък - свежо или охладено;
- свинско месо - свежо, охладено или замразено;
- месо и хранителни субпродукти от домашни птици - свежи, охладени или замразени;
- месо осолено, в марината, сушено или пушено;
- риба и ракообразни, молюски и подобни безгръбначни;
- мляко и млечни продукти;
- зеленчуци и кореноплодни за ядене;
- плодове и ядки;
- колбаси и аналогични продукти от месо, от месни субпродукти или кървавица, както и готови хранителни продукти на тази основа;
- готови продукти, включително суровина и суроватка на основата на растителни мазнини;
- хранителни продукти, съдържащи мляко, но на основата на растителни мазнини.
Изключение се прави за стоките, предназначени за детско хранене.

Какво изнасяме?

Експортът на храни от България за Русия е незначителен и е едва 2,6% от износа ни. За Русия през 2013 г. сме изнесли консерви (които не са в забранителния списък) за 14,5 млн. лв., плодове за 11,9 млн., мляко и млечни продукти за 1,9 млн. и зеленчуци за 688 хил. лв.

Пропадна договор със 7200 магазина

Българските производители на плодове и зеленчуци са категорични, че след рестрикциите на Русия едва кретащият роден бранш ще пострада много сериозно.

“В момента руският пазар е залят с плодове и зеленчуци от Холандия, Полша, Испания и Италия. А производителите от тези страни получават в пъти по-високи субсидии от българските. Затварянето на пазара на Москва означава излишъците да се пренасочат към пазара на ЕС. Конкретно у нас цените тотално ще се сринат, защото ние нямаме субсидии, за да продаваме на безценица, както могат да направят италианци и испанци”, коментира пред “Труд” Мариана Милтенова от

Съюза на градинарите. Тя е категорична, че страната ни вече търпи щети от рестрикциите на Москва.

“От 3 месеца насам готвехме договор български плодове и зеленчуци да се предлагат в най-голямата търговска верига в Русия със 7200 магазина. Договорили бяхме 70% авансово плащане на стоката. Тъкмо стигнахме на финалната права, и изведнъж договорът бе отказан.

Официалният мотив бе, че ръководството на веригата се е сменило, но според нас истинската причина са обтегнатите отношения Русия - ЕС”, добави Милтенова. Тя посочи, че 70% от българските череши за износ отиват за Русия. Това са около 3000 тона. t

Експортът на консерви няма да пострада

Засега забраната на Москва няма да засегне експорта на български консерви. “Към момента нямаме притеснения. Детайлно сме разучили списъка със забранени стоки за Русия и там не влизат преработените плодове и зеленчуци”, каза пред “Труд” Антоанета Божинова, изп. директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

От съюза припомниха, че само преди дни са подписали с фонд “Земеделие” стартирането на промоционална кампания за рекламиране на лютеница, консервирани домати, печени зеленчуци, конфитюр от рози и шипков мармалад в Русия и ОАЕ. Проектът е на стойност 3 759 660 евро. t

Брюксел още
не е обсъждал
компенсации
за производителите

Все още не са обсъждани компенсации за засегнатите сектори от руското ембарго върху вноса на хранителни стоки от ЕС, каза вчера говорителят на ЕК по въпросите на външната политика Фредерик Винсен. Очакваме повече детайли, за да можем да обсъдим и този казус, допълни той.

Заради липсата на информация за конкретните мерки Европейската комисия все още не може да определи кои държави от общността ще бъдат най-засегнати от приложените санкции. “Информацията, която имаме, е само от пресконференцията на премиера на Русия, както и от публикации на сайта на руското правителство”, обясни говорителят.

Той обаче даде информация относно износа на ЕС към Русия през 2013 година. 10% от произведените храни и селскостопански стоки в ЕС се изнасят към Русия. В парично изражение това представлява около 12 млрд. евро.
Източник на руската информационна агенция ИТАР ТАСС съобщи, че ЕС се готви да се обърне към Световната търговска организация (СТО) заради наложените от Москва санкции. http://www.trud.bg
 


Сходни връзки

Забрана на Путин срива цените на млякото и месото в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди