изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 00:33 EEST
Договорът с „Уестингхаус“ е със заробващи услови    
Коментари Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ за строежа на седми блок съдържа заробващи условия за държавата. Това предупреди бившият енергиен министър Румен Овчаров часове преди извадки от документа да бъдат публикувани на сайта на централата.

АЕЦ „Козлодуй“ се нагърбва сама да осигури парите за цялата инвестиция - поне $5,3 млрд., защото „Уестингхаус“ е отказала да участва като инвеститор. Българският интерес не е защитен и при определянето на неустойката, която „Уестинг­хаус“ ще дължи, ако не спази срока за изграждане на блока. Санкцията е едва $300 млн., съобщи Овчаров. Миналия месец в Китай бе съобщено за закъснения в изграждането на два блока АР 1000, но китайците са успели да защитят интереса си с неустойка от $1 млрд. За целия период на споразумението никой освен „Уестингхаус“ няма да има право да прави проучвания на площадката, предвижда друг заробващ текст. Подписаното споразумение може да бъде отменено, но никой не иска да се изправи срещу американците, каза още Овчаров.

Късно в петък АЕЦ „Козлодуй“ обяви, че публикува акционерното споразумение с компанията „Уестингхаус“, подписано на 1 август т.г. По искане на американската страна големи части от документа са скрити - 15 страници от общо 104 са напълно заличени, а в 33 липсват цели пасажи. Така няма данни за сроковете за изпълнение на проекта. Няма го и текста с „индикативната“ цена на седми блок, която според изпълнителния директор Иван Генов е $5,3 млрд. Зад черната завеса остава важна част от финансовите ангажименти на АЕЦ, свързани с увеличаването на капитала на проектната компания от 14 млн. лв. до 1 млрд. долара преди началото на строителството. Според Генов то е планирано за 2017 г., а блокът трябва да заработи през 2023 г.

Все пак от текста става ясно, че при възникване на противоречия между акционерите арбитражът ще бъде в Лондон. Описани са и 14 условия за влизане в сила на споразумението. Едно от тях е то да бъде потвърдено „от следващото правителство“.

http://pressadaily.bg

 


Сходни връзки

Договорът с „Уестингхаус“ е със заробващи услови | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди