изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:40 EEST
Ердоган е новият президент на Турция    
По света Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори, които се проведоха в Турция днес. След преброяване на 48% от бюлетините резултатите показват, че за него са гласували 56% от избирателите.

Опозиционерът Екмеледин Ихсаноглу е подкрепен от 35,6%, а представителят на кюрдите Селахатин Демирташ е спечелил гласовете на едва 8,4%. Така Ердоган печели първите преки президентски избори в Турция още на първия тур.  http://www.blitz.bg

Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Тайип Ердоган (на турски: Recep Tayyip Erdoğan, роден на 26 февруари 1954 г. в Истанбул) е турски политик, бивш кмет на Истанбул и министър-председател на Турция от 14 март 2003 г. Лидер е на умерено ислямистката Партията на справедливостта и развитието (на турски: Adalet ve Kalkınma Partisi - "AK Parti"), която има мнозинство в турския парламент.

Политическа кариера

През 1994 г. е избран за кмет на Истанбул. През 1996 г. Партията на благоденствието участва в дясна ислямска коалиция, но след военния преврат през 1997 г. е забранена, а самият Ердоган за пропаганда на възгледи, разпалващи национална вражда, е осъден на 4 месеца затвор.

През юли 2001 г. Ердоган учредява Партия на справедливостта и развитието, която побеждава на парламентарните избори през ноември 2002 г. Съдебното минало на Ердоган не му позволява да стане министър-председател, но след началото на операцията срещу Ирак турският елит, ориентиран към САЩ, дава съгласие за изменение на закона и Ердоган възглавява правителството (през 2002—2003 г. правителството е водено от Абдула Гюл).

Турция взима решение да въведе войски в северен Ирак, където живеят кюрди. Ердоган е привърженик за влизането на Турция в Евросъюза.

През 2005 г. поддържа Алианса на цивилизациите, инициатива на министър-председателя на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро за намаляване на напрежението между ислямския и западния свят.

През 2009 г. участва в Световния икономически форум в Давос, където подлага на рязка критика президента Шимон Перес, защитаващ позицията на Израел при провеждане в Ивицата Газа на операцията „Разтопено олово“.

През юли 2009 г. по време на срещата на голямата седморка в Аквила рязко критикува Китай за смазване на уйгурската демонстрация в гр. Урумчи, използвайки силния израз:

    «Против уйгурите практически беше извършен геноцид»

http://bg.wikipedia.org


 


Сходни връзки

Ердоган е новият президент на Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди