изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:12 EEST
ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ БОЛЕСТТА „СИН ЕЗИК“ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ    
ЗемеделиеЧетири общини от област Добрич попадат в предпазната зона за разпространение на болестта „син език“

 Във връзка с обявено огнище на болестта син език в с. Риш, Шуменско, четири общини от област Добрич – Добрич, Добричка, Балчик и Тервел, попадат в т. н. предпазната зона с радиус от 100 км., съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните. Всички останали общини от областта са в наблюдаваната зона с радиус от 50 км.
Болестта „син език“  не е опасна за здравето на хората, въпросът е изключително икономически, посочват от ОДБХ.
В изпълнение на решение на областната епизоотична комисия от миналия петък и заповед на изпълнителния директор на БАБХ, областната дирекция организира прилагането на мерки с цел недопускане на възникването и ограничаване на разпространението на болестта.
До кметовете на всички общини са изпратени писма за провеждане на общински епизоотични комисии до 6 август.
Издадена е заповед за забрана за предвижването на възприемчиви за син език преживни животни, отглеждани в животновъдни обекти, които попадат в предпазната зона, с изключение на тези предназначени за незабавно клане. Забрана на пашата на всички възприемчиви за болестта животни, които се отглеждат в селищата, попадащи в предпазната зона. Тя важи за часовете с активен летеж на комари - от 19 до 8 ч. Забранява се провеждане на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на цялата област.
Разпорежда се да бъдат уведомявани собствениците на пчелини преди извършване  на дезинсекция в и около помещенията за отглежадане  на преживни животни, на местата за съхранение на тор, както и на местата за водопои в населените места, които са в радиус от 20 км. от заразените животновъдни обекти и попадащи в предпазната зона. Изискването важи и за населените места със съмнение за възникване на болестта. Цел е да се предпазят пчелите от отравяне с препарати, използвани за дезинсекция.
Собствениците на животновъдни обекти на територията на предпазната зона, в която се отглеждат едри и дребни преживни животни, не трябва да купуват преживни животни с неизвестен здравен статус и произход, както и такива, които не са придружени с ветеринарномедицински свидетелства. Друга разпоредба на ОДБХ е да се извършват периодична обработка на животните с ветеринарномедицински препарати с репелентно действие. При необходимост, собствениците на животновъдните обекти могат да се обръщат към официалните лекари от отдел „Здравеопазване на животните” по общини. НДТ


 


Сходни връзки

ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ БОЛЕСТТА „СИН ЕЗИК“ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди