изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:26 EEST
ГЕРБ ще реже броя на общините    
ПолитикаВ работните групи на ГЕРБ, които готвят управленската й програма, се обсъжда намаляване на броя на общините с цел пестене на финансов и административен ресурс. Освен това по-лесно могат да се усвояват европари. Първоначално към по-големи съседни общини ще се влеят най-малките и неефективните, с по няколко села, с раздута администрация и без никакви приходи, обясниха от партията. Това са част от мерките за стабилизиране на държавата, които във формацията на Борисов обмислят да приложат, ако спечелят изборите. Идеята е поне с една трета да се намали броят на общините.

В момента те са 264, което означава да станат 176. Има и по-драстични идеи - областите от 28 да станат шест, а броят на общините да падне до 150. Сега една община може да съществува, ако има над 6000 население с околни села, които са на разстояние до 40 км. Това са предимно селски и погранични селища. Най-малката община у нас е Чавдар и тя включва само едно село с общо 1272 жители. Община Челопеч пък дори няма сателитно селище и има общо 1688 жители. В малките общини като Хайредин, Невестино, Трекляно, Кричим 90% от субсидията отива за заплати на чиновниците, твърдят от ГЕРБ. През 2010 г. идеята за окрупняване на общини бе широко дискутирана. Тогава Томислав Дончев, под чието ръководство сега се пише управленската програма, предлагаше да се дадат финансови стимули за тези, които ще се присъединят към съседните по-големи общини.

Община Тунджа например се помещава в една сграда с община Ямбол, като включва селата около града. Промяната на границите на общините може да стане само с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Заради огромната финансова дупка в хазната се налага оптимизиране на всички разходи, смятат от ГЕРБ. „Тази идея е още много сурова“, уточняват от ръководството. Тя ще бъде обсъждана след изборите и ще се случи след промяна в закона за местното самоуправление.

Същото потвърди за „Преса“ и лидерът Бойко Борисов. „Сега сме в предизборна кампания. И сме разтревожени, че държавата е във фалит. Няма как и лекари, и пациенти, и строители, и общини, всички да са недоволни, а държавата да е наред“, каза той. http://pressadaily.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ ще реже броя на общините | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди