изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:54 EEST
СЪДЪТ ОТМЕНИ 30 000 ЛЕВА ГЛОБА ЗА СТРОЕЖА НА БРАТЯ ПАВЛОВИ НА ЯЙЛАТА    
Ред и сигурностРайонният съд в Каварна отмени наказателно постановление от 2 август 2013г. на заместник-началника на Дирекция за национален строителен контрол, за извършено нарушение относно строежа на братя Павлови на Яйлата. С него е наложена глоба от 30 000 лева.

На 3.06.2013 г. е съставен акт от РДНСК Югоизточен район – Бургас. Той е бил за това, че е била извършена оценка за съответствие на технически проект на строеж: „Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес” в нарушение на ЗУТ.Оценката не е съобразена с предвижданията на подробния устройствен план, не е осигурена взаимна съгласуваност на отделните части на проекта, предвид на това, че той е само част „Архитектура”, не са изпълнени изискванията  за застрояване в границите на археологически резерват Яйлата, който е с особена териториалноустойствена защита и липсва становище от органите по пожарна безопасност и защита на населението, което е задължително.
Нарушението е установено на 14.05.2013г. при извършена проверка от служители на ДНСК по документи и на място на строежа. При извършената проверка е установено, че изготвената оценка за съответствие не е съобразена с предвижданията на подробния устройствен план, не е осигурена взаимна съвкупност на отделните части на проекта, като е представен единствено одобрен от главния архитект на Община Каварна. Не са изпълнени изискванията за застрояване в границите на археологически резерват. С Решение от 27.12.2013г. на Добричкия административен съд е отхвърлено оспорването на Иван и Илко Павлови срещу заповед от 10.07.2013г. на Началника на РДНСК-Североизточен район, с която е обявено за нищожно разрешението за строеж, издадено от главния архитект на Община Каварна. С решение от 24.02.2014 г. административният съд е отхвърлена жалбата на братя Павлови срещу заповед № РД-14-5/29.05.20132г. на зам.-началника на ДНСК, по силата на която е наредено да бъде премахнат незаконния строеж.
В конкретния казус Съдът намира, че при издаване на атакуваното наказателно постановление е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Постановлението е издадено от  зам.-началника на ДНСК, а, според ЗУТ, „Наказателните постановления се издават от началника на ДНСК или упълномощени от него длъжностни лица”. По делото не са били представени доказателства такива правомощия да са му били делегирани от изрично оправомощените за това длъжностни лица. Съдът е установил и други допуснати съществени процесуални нарушения както при съставяне на акта, така и при издаване на наказателното постановление. НДТ
 


Сходни връзки

СЪДЪТ ОТМЕНИ 30 000 ЛЕВА ГЛОБА ЗА СТРОЕЖА НА БРАТЯ ПАВЛОВИ НА ЯЙЛАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди