изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:01 EET
140 000 ЛЕВА ПОЛУЧАВАТ ЗЕМЕДЕЛЦИ, ОПАЗВАЩИ ЧЕРВЕНОГУШАТА ГЪСКА    
ЕкологияБлизо 140 000 лева ще бъдат изплатени на 11 кооперации и земеделски производители в община Шабла, опазващи местата за хранене на червеногушата гъска у нас. Това стана възможно в рамките на тестваната в момента в страната ни  Пилотна агро-екологична схема, разработена от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

След като през май успешно завърши първата година от пилотната агро-екологична схема, новите споразумения с участниците в нея вече са сключени и предстои тяхното прилагане през следващия есенно-зимен период. В рамките на агро-екологичната схема земеделците се съгласяват да изпълняват различни дейности, целящи подобряване на хранителните местообитания на зимуващите в района червеногуши гъски.
Крайната цел е разработване и приемане на специфична мярка в България, отнасяща се за зимния ареал на световно застрашената  червеногуша гъска, която да стимулира земеделците да прилагат подходящи сеитбообороти и да получават компенсации за загубите от пашата на гъските. Мярката трябва да залегне в следващия програмен период и да стане част от Националната агро-екологична програма на България. Експерти на БДЗП и представители на Министерството на земеделието изготвиха и осигуриха тази благоприятна и полезна мярка за земеделските производители, които отглеждат различни култури в местата, където зимува почти 100% от популацията на червеногушата гъска.
След приключване на втората година от провеждания в община Шабла експеримент ще бъдат обобщени резултатите – ползите за собствениците и стопани на земеделски земи от въвеждането на мярката, както и ползите за червеногушите гъски, чиято численост драстично е намаляла през последните 15 години. Приморска Добруджа е изключително важно място за оцеляването на вида през зимата, но в същото време е и мястото, на което се произвежда голяма част от житото в България. Въвеждането на агро-екологичната мярка цели опазването на птиците и осигуряване благоденствието на хората. НДТ


 


Сходни връзки

140 000 ЛЕВА ПОЛУЧАВАТ ЗЕМЕДЕЛЦИ, ОПАЗВАЩИ ЧЕРВЕНОГУШАТА ГЪСКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди