изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:33 EEST
Коларова: Учителите ще получат увеличение на заплатите    
Образование Учителите ще получат увеличение на заплатите, като изчисленията вече са направени и средствата са налични, съобщи служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова пред журналисти в Добрич, предаде БТА. Министърът добави, че ръстът "стъпва" върху решение за увеличение на единния образователен стандарт с 0.8 на сто и ще засегне 27 на сто от учителите.




Ваня Кастрева - зам.-министър на образованието и науката, поясни, че увеличението на възнагражденията е средно с 5 на сто, като за младшите учители е 30 лева, а за учители и старши учители - 20 лева.

"Не само нормално, а като празник ще направим началото на учебната година в наводнените райони. С училищата е свързан целия живот в един квартал, в едно село, в един град. Нормалното започване на учебната година ще бъде стъпка към нормализацията въобще на ежедневието, на живота на хората. Надявам се 15 септември да даде глътка оптимизъм и надежда в пострадалите райони", допълни Коларова.

Имало е проблем с учебниците в Мизия, които са били складирани на първи етаж в основното училище, където водата стигнала 3 метра, посочи Коларова. Но той вече е решен. В Мизия ще има и друг проблем – с домовете и условията на децата, да живеят и учат вкъщи, каза още тя.

МОН ще работи съвместно с вицепремиера и ресорен служебен министър Йордан Христосков , за да се гарантира нормалното завръщане на семействата по домовете си. А и социалните работници трябва да проверяват условията на децата за живеене и учене, ако са настанени по квартири със семействата си. След като трябва да бъдат съкратени 19 млн. лева от бюджета на образователното министерство, ще се търсят средства и до една седмица трябва да се намери решение. Парите, които се дават за ремонти на училища в наводнените райони са извън тези 10 млн. лв., които се разпределят на всички за старта на учебната година, посочи министър Коларова. Освен дадените до сега 27 000 лева на морската гимназия в Аспарухово, която най-много пострада, ще бъдат отпуснати още 20 000 лева. А за СОУ „Л.Каравелов" в същия квартал-над 10 000 лева.

 


Сходни връзки

Коларова: Учителите ще получат увеличение на заплатите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди