изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:50 EEST
ОГРАБВАТ НИ, НО ПРОТЕСТИ НЯМА - ЗЕЛЕНИ ЦЕНТРАЛИ ПРОДАВАЛИ ТОК НА ЧЕРНО    
Новини

Големи вятърни и слънчеви паркове са продавали масово ток на по-високи преференциални цени, преди да имат разрешение за експлоатация.Това показват предварителните резултати от междинен доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)



От ведомството обясниха пред "Труд", че не могат да дадат информация за това кои са централите, кога са ставали нарушенията и какви са санкциите, защото констатациите не са окончателни.

От асоциациите на производителите на зелен ток настояват за такива проверки от 2011 г., когато имаше бум на тези производители на ток. През 2012 г. министерството на икономиката назначи инспекция, но резултати от нея така и не бяха обявени.

Енергийният регулатор е открил нарушения и при субсидираните от Европейския съюз екоцентрали. Те са сключвали договор с доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" на по-високи цени и така са вземали двойна субсидия - от ЕС и от българската държава.

Отделно ДКЕВР е открила, че много централи са били наужким присъединени към електрическата мрежа през юни 2012 г. Дружества са се водели присъединени към мрежата, а са започнали да издават фактури от 4 до 6 месеца по-късно.

Така са успели да хванат по-високите цени на тока, тъй като те зависят от момента на присъединяване.

Най-тежкото, но и най-рядко нарушение, открито от ДКЕВР, е, че част от зелените централи въобще не са имали договор за достъп, но въпреки това са продавали ток по високи цени.

Има и множество несъответствия между договорите за присъединяване и документите, издадени от строителния контрол.

250 млн. лева недостиг в енергетиката

По 250 млн. лв. губи държавната енергетика при така формулираните цени на тока, показват разчетите на ДКЕВР. Това може да се промени, ако ЕС разреши принудително да бъдат намалени цените на тока от американските централи и зелените мощности.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ОГРАБВАТ НИ, НО ПРОТЕСТИ НЯМА - ЗЕЛЕНИ ЦЕНТРАЛИ ПРОДАВАЛИ ТОК НА ЧЕРНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди