изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:18 EEST
63-ма бежанци заловени край Шабла, две деца са в болница - полуумрели от глад и жажда!    
Новини64 нелегални имигранти бяха задържани на борда на яхта в района на Шабла. Голяма част от хората са афганистанци, в групата има сирийци и турци.



По данни на МВР информацията за плавателен съд, пътуващ с непостоянна скорост и променлив курс в района на Шабла, е постъпила на 16 август около 14:45 в дежурната част на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас.

Плавателният съд се е придвижвал със скорост около 5 възела в направление Румъния и капитанът му не е отговарял на повикванията изпращани от Локален координационен център-Галата. За проверка на ситуацията е бил изпратен граничен патрулен кораб. Служителите на гранична полиция установили на място ветроходна яхта с българска регистрация, управлявана от капитан - турски гражданин, с около 60 човека на борда, които се определяли като нелегални имигранти, съобщава "БГНЕС".

По информация на командира на патрулния кораб, на яхтата е бил установен непълнолетен младеж в тежко здравословно състояние, който се нуждаел от лекарска помощ.

16-годишният младеж бил изпратен до Каварна. След преглед на място от екип на спешна помощ се установило, че е наложително момчето да бъде приведено в спешния център на МБАЛ "Св. Анна" – Варна, а по-късно и до спешен детски кабинет в МБАЛ "Св. Марина" – Варна, където да остане за лечение.

Днес рано сутринта задържаната и конвоирана от катери на гранична полиция яхта акотсира на "Морска гара – Варна". На борда й са установени 64-ма души, по-голямата част от които афганистански граждани, петима сирийски граждани, двама турски граждани, от всички тях 18 жени и 16 деца.

Две деца от групата с 64-те нелегални емигранти са хоспитализирани в Университетската болница „Света Марина”, пише "Блиц". „На 3 и 16 години са и са приети в детски спешен кабинет. И двете са с тежка дехидратация, а също така не се яли никаква храна от четири дни. Момчето, което е на 16 години, има и заболяване - вроден сърдечен порок, но към момента няма никакви оплаквания, освен това, че е гладно”. Това обяснява шефката на лечебното заведение – д-р Жанета Георгиева. Все още на Морска гара, където акостира открадната яхта на LZ Yachting, модел Bavaria 33 Cruiser, има различни медицински специалисти, които преглеждат свалените от борда й сирийци и афганистанци. Първи на място се отзоваха от Българския червен кръст, екипи на „Бърза помощ” и кмета на Варна Иван Портних, със своя заместник по сигурността – Тодор Иванов. Докато спешните медици транспортираха двете деца към болницата, на Морска гара дойде и шефката на РИКОЗ-Варна.

Няма признаци за инфекциозни заболявания. Съществуват рискове от чревни инфекции, каквито са специфични за географските ширини, откъдето идват емигрантите и след едно такова пътуване може да се случи. Няма признаци за тежък респираторен синдром, като МЕРС, например, който се разпространява в Северна Африка. В групата няма хора с това инфекциозно заболяване”. Това заяви пред БЛИЦ шефката на РИОКОЗ-Варна д-р Светла Станева. Тя добави, че всички емигранти са ваксинирани и ще останат под наблюдение. Предстои дезинфекция на помещенията, а на плавателния съд вече е направено.

В момента нелегалните емигранти са настанени в общежитие на „Гранична полиция”. След като всички служби приключат с действията по компетентност, 64-мата чужденци ще бъдат транспортирани в бежански лагери.   http://dunavmost.bg

Капитанът на откраднатата яхта пред БЛИЦ TV: Можеха да ми клъцнат главата!

„Малко изморен се чувствам. То просто нямаше как да спя - постоянно в напрежение, в стрес,че нещо ще се случи. Виждаш нещата, че са лъжливи... Могат да ти клъцнат и главата за тези пари. Говорят за по 2000 – 3000 евро на човек, които е трябвало да бъдат дадени на контрабандистите, за да се качи”. Това заяви пред БЛИЦ TV шкиперът на яхтата, която бе открадната от двама турци, а впоследствие за задържана край нос Шабла с 63-има нелегални емигранти на борда и турчин, който я е управлява, без да има капитанско право.Капитанът Стоян Стоянов потеглил с плавателния съд на LZ Yachting, модел Bavaria 33 Cruiser, само с двамата турци на борда. Яхтата те наели за чартър от туристическата фирма „Евъргрийн“, като дестинацията била Варна – Истанбул – Варна. Потеглили в четвъртък към Турция и акостирали на пристанище Ениада. „Малко ни направиха на маймуни – лъжат, бавят нещата, отделиха ме мен...”, разказва Стоянов. С мотив, че има някакви формални пречки по оправянето на документите и те се бавят, турците наели стои в хотел. В петък българският капитан разбрал, че нещо не е наред и като проверил дали те са си в стаите, установил, че са опразнени, а яхтата я няма. Тогава уведомил за плячкосването на плавателния съд колегите си в България, а те от своя страна казали на собственика на яхтата.

Подозира се, че по всяка вероятност двамата турци са имали някаква договорка с някой от граничните на Ениада, защото успели безпроблемно да си вземат документите и да потеглят с яхтата. Те натоварили нелегалните емигранти и наели капитан-менте, също турчин, който трябвало да ги превози до Румънско.

„Яхтата е била засечена вчера в български териториални води от интегрираната система за наблюдение и защита на черноморската граница. На няколко пъти са направени опити за свързване с екипажа с цел идентификацията му. Екипажът обаче е отказвал връзка”, обясни пред БЛИЦ говорителката на „Гранична полиция” Лора Любенова. И добави, че към 14,20 часа е подаден сигнал, че явно има нещо нередно и яхтата трябва да бъде проверена. Тогава гранично полицейски кораб, който е бил дежурен, се е отправил към мястото, където е бил установен плавателния съд. „Бил е спрян на около 8 морски мили, югоизточно от нос Шабла. Извършената е гранична проверка установила, че на борда има 63-ма нелегални емигранти и капитан, турски гражданин, който е бил неправоспособен”, разясни Любенова.

Турчинът е задържан и се разпитва, а с емигрантите са започнати задължителните действия на идентификация. Това се прави, тъй като макари те да притежават документи, че са сирийци и афганистанци, има сериозна вероятност паспортите да са фалшиви и да са примерно пакистанци – нещо, което често се случва.

Важно е да се подчертае, че нелегалните емигранти и ментето-капитан на практика са били спасени от граничарите от сигурна смърт. Те са бедствали в морето със скъсани платна, без храна, без вода и положението им е било бедствено.

„Не знам дали е било бедствено, но действително платната са били скъсани и предвид атмосферните условия, със сигурност е щяло да стане в един последващ етап”, коментира информацията на БЛИЦ Лора Любенова.

Тя добави, че по всяка вероятност една част от заловените нелегални емигранти ще подадат молби за предоставяне на статут на бежанци, които ще бъдат разгледани. Дотогава, при всички положения, емигрантите ще бъдат откарани в разпределителния център в Елхово.

Орлин ФИЛИПОВСКИ
http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

63-ма бежанци заловени край Шабла, две деца са в болница - полуумрели от глад и жажда! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди