изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:34 EEST
Остават в сила мерките срещу разпространението на болестта "син език"    
Земеделие    Областният управител Недко Марчев свика днес, 18 август, заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с получена нова заповед от БАБХ, в която е описано, че област Добрич попада в ограничителната зона, около констатираните огнища на болестта „син език" по преживните животни.

    Д-р Розалина Брайкова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните информира комисията за ситуацията в страната към момента: около 700 животни са мъртви, а заболелите са около 3 000. Регистрирани са 380 огнища, като в съседните области - Варна - има едно огнище, а в Шумен - 3.
    Бе подчертано, че на територията на областта са предприети и се спазват стриктно всички необходими мерки. Продължават проверките в овцевъдните и животновъдни ферми. Целта е да се предотврати проникването и разпространението на болестта в област Добрич.
    Това налага отново да се заостри вниманието на хората и животновъдите да бъдат по- бдителни, допълни Областният управител.
    Д-р Брайкова информира, че освен мерките от предходната заповед на БАБХ, с нова заповед на изпълнителния директор на агенцията, се указва да бъдат определени охраняеми площадки, където да се събират умрели животни, ако евентуално има такива. В тази връзка са изпратени писма до всички общини.
   
    Припомняме, че БАБХ е наложила тотална забрана за движение на едри и дребни преживни животни на територията на цялата страна, с изключение на случаите, в които се касае за клане на животни. Ограничено е пашуването в часовия диапазон от 19:00 до 8.00 ч. Предприети са и действия за обработка с инсектициди на животновъдните обекти, торищата и местата за водопой на животните.


 


Сходни връзки

Остават в сила мерките срещу разпространението на болестта "син език" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди