изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:27 EEST
„Виа Понтика“ отново събира в Балчик младите в изкуството    
КултураЗа седма година през септември Белият град ще приюти талантливи млади хора от България, Испания, Словения, Азербайджан, Узбекистан, Турция, Германия. Художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци  ще представят своите творчески провокации и професионални търсения в рамките на седмото издание на Фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика“, което ще започне на 9 септември с концерт на Тони Димитрова.

В продължение на десет дни  жителите и гостите в Балчик и Албена ще имат възможност да посетят театрални спектакли, концерти, изложби, кинопрожекции. България ще бъде представена от пет висши училища по изкуствата - Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Нов български университет. В творческия обмен на идеи и енергии ще се включат и студенти от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в  Любляна,Словения. Испания ще присъства в културния форум с възпитаници на Школата по изкуствата  №10 - La Escuela de Arte número diez – Мадрид, и Висшето училище по изкуствата на Астурия – ESAPA. Азербайджан, Узбекистан и Турция ще бъдат представени от музиканти, обединени в интернационален камерен ансамбъл. За участие в младежкия форум традиционно са поканени Институт “Сервантес“- София, сдружението „Алианс за регионални и граждански инициативи“ и неправителствената организация „Комън степ“.
Акцент в програмата и тази година ще бъде представянето на Световната асоциация на кино и телевизионните училища  СИЛЕКТ.  В хотел „Фламинго гранд“ в Албена ще бъдат прожектирани филми от седмото състезание за наградата   CILECT PRIZE 2014.
Фестивалът на младите в изкуството „Виа Понтика“ се осъществява с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик и съдействието на кмета Николай Ангелов. Партньори и спомоществователи на форума са Историческият музей, Художествената галерия и читалище „Паисий Хилендарски“ в Белия град, Университетски ботанически градини, Държавен културен институт- Културен център „Двореца“- Балчик, КК „Албена“, БК“Горна баня“, ресторант „Тихото гнездо“. Екипът, ангажиран  с ежегодната подготовка и реализация на фестивала „Виа Понтика“, обединява усилията на Красимир Ранков - председател на сдружение “Виа Понтика - 2010”, Веселин Ранков- директор на културния форум, Николай Младенов - изпълнителен директор, Рангел Чипев - артистичен директор, Здравка Будинова- графичен дизайнер, и Красимира Димитрова - „Връзки с обществеността“.


 


Сходни връзки

„Виа Понтика“ отново събира в Балчик младите в изкуството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди