изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:50 EEST
ХИСАРЯ - ИЗКУШЕНИЕТО НА ИМПЕРАТОРИТЕ    
Забележителности В града има 22 минерални извора, наричат го СПА столицата на Балканите

Ваканцията в курорта с топлите минерални извори Хисаря може да е през всички сезони на година. Курортът с 22 минерални извора се намира на два часа път от София. Шосетата, които водят до градчето, са без завои и ненатоварени. Има жп линия от Пловдив и от Карлово, както и редовен междуградски автобусен транспорт. Мястото е съчетание на красива природа с благодатен климат, минерална вода и много археология. Хисаря е на повече от 1300 г. и е по-стар от българската държава. Първите заселници са били траките. Минералните извори накарали римския император Диоклециан да създаде на това място селище. Наречено е на негово име - Диоклецианопол. В древността Хисаря, което на арабски означава крепост, е известен още и като Аугуста. Римските имена са свързани с основаването на града, за което се разказват много легенди. Една от най-красивите е свързана с първото идване на император Диоклециан и съпругата му.
Легендата
Император Диоклециан имал прекрасна съпруга, която боготворял. Аугустата обаче била повалена от тежка и непозната болест. Нищо не било в състояние да върне здравето й. Тогава Диоклециан чул за топлата вода, която бликала от планината в земите на траките. Заедно със съпругата си пристигнали незабавно тук и разпънал императорска шатра. Красотата на природата, минералната вода, която жената на императора пиела всеки ден, и песните на славеите бързо я върнали към живота и красотата й отново разцъфтяла. От благодарност император Диоклециан построил град и тук редовно започнала да идва цялата римска аристокрация, известна с поклонничеството си към водата и свързаните с нея ритуали и удоволствия.
Българското Памуккале
22 са минералните извора в региона. Никъде в Европа няма толкова много топли извори, които са така близо един до друг. Истински природен феномен, заради който Хисаря е известен още като българското Памуккале. Водата е една от най-вкусните минерални. Изворите са разделени на източна и на южна група, както и според приложението им. Всеки жител на града обаче ще ви каже, че няма да сбъркате, откъдето и да пиете вода, защото това няма да ви навреди, а напротив, ще влее нови сили и живот в тялото ви. Днес в градчето най-популярни са изворите "Момина сълза" и "Момина баня", към които има изградени чешми и хората свободно наливат вода от тях. От цялата страна идват почитатели на минералната вода, за да си наливат бутилки за вкъщи. Известно е, че топлата минерална вода от Хисаря лекува основно стомашно-чревни, язвени заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, както и някои кожни проблеми. Твърди се, че на една от баните в града водата й била най-благоприятна за красотата на жените. Това е изворът "Топлица", от който блика 52 градуса по целзий вода. Когато жените обливат телата си с нея, те стават неземно привлекателни, разказват хисарчани. Известният почитател на женската красота Иван Вазов, който често идвал на бани в Хисаря, дори се шегувал, когато гледал как суетните дами се редят на опашка за "Топлица". Поетът коментирал, че жените най-лесно понасяли топлината на горещия извор, защото се подготвяли за адските мъки, които им предстоели в отвъдния свят. И днес има функциониращи бани в курорта, които са много посещавани. Едната е общинската "Момина баня", в която на един от зидовете е запазен надписът на император Максимилиан Галери, свързан с построяването на първата баня на този извор. Другата баня в курорта е "Русалка", която е близо до централната градска част. Това са типичните хамами с басейни и корита, от които хората гребат вода и се поливат. Има и вани, но те са за киснене и в тях не се извършват балнеопроцедури.
Археология
За Хисаря казват, че е единственото място в Европа, което предлага на гостите си съчетание от климат, условия за отдих, релакс край минералната вода и археология. Тук се намира най-добре запазената римска крепостна стена на Балканския полуостров. Едва ли има човек в България, който да не разпознава и една от емблемите на Хисаря - Южната главна порта "Камилите". Заедно с още няколко обекта тя влиза в спечелен проект за съхраняване и експониране на старините в града. В него са и римските терми - обект, по който местните археолози под ръководството на директора на Археологически музей Хисаря - д-р Митко Маджаров, работят от 20 г. Става дума за най-големия термален комплекс на Балканите, който до края на годината ще може вече да се посещава от туристи. Разкрити са минерални басейни от римско време, парно отопление за стаи, терми и част от водопроводна и канализационна система, които още функционират. Термите са строени през IV век и тук са идвали римските императори и патриции със семействата си, за да се къпят в минералната вода и да си доставят удоволствия. Вече работи и римската семейна гробница, която е рядко срещан археологически обект. Отворена е за посетители от ранна пролет до късна есен, като най-интересни в нея са римската мозайка на пода и изображенията по стените, сред които има рози - свидетелство за производството на розово масло по тези места още от древността. bgchudesa.com/НДТ









 


Сходни връзки

ХИСАРЯ - ИЗКУШЕНИЕТО НА ИМПЕРАТОРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди