изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:22 EEST
ЧЕТИРИ ДНИ БЕЗ ХРАНА И ВОДА ПРЕКАРАЛИ НА БОРДА ЗАДЪРЖАНИТЕ БЕЖАНЦИ    
Новини 18 деца и 20 жени са били извадени от пълната с бежанци яхта от Сирия и Афганистан, съобщи БЛИЦ. Всичките 63 имигранти и един, който е управлявал плавателното средство, са били дехидратирани и гладни. Те се прекарали 4 дни на борда без храна и вода. Чужденците са настанени в общежитие на Гранична полиция.

Информацията за плавателен съд, пътуващ с непостоянна скорост и променлив курс в района на Шабла, е постъпила на 16 август около 14:45 в дежурната част на регионална дирекция "Гранична полиция" в Бургас, съобщи МВР. Плавателният съд се е придвижвал със скорост около  5 възела в направление Румъния и капитанът му не е отговарял на повикванията, изпращани от Локален координационен център-Галата. За проверка на ситуацията е бил изпратен граничен партулен кораб. Служителите на гранична полиция установили на място ветроходна яхта с българска регистрация, управлявана от капитан - турски гражданин, с 63 човека на борда, които се определяли като нелегални имигранти. По информация на командира на патрулния кораб, на яхтата е бил установен непълнолетен младеж в тежко здравословно състояние, който се нуждаел от лекарска помощ. Веднага е била осъществена връзка с Морски спасителен център- Варна. Около 22.45 часа е бил изпратен катер на Морски спасителен център-Каварна, който е транспортирал младежа до град Каварна. След преглед на място от екип на спешна помощ се установило, че е наложително момчето да бъде приведено в спешния център на МБАЛ „Св. Анна”–Варна, а по-късно и до спешен детски кабинет в  МБАЛ „Св. Марина” – Варна, където да остане за лечение.
"Яхтата е 10-местна за 6 пътници и 4 души екипаж. Как са оцелели всички на борда, не знам. Яхтата е напълно потрошена, скъсано е платното, тъй като не е управлявана от професионалист. Добре, че времето е било хубаво, тъй като ако беше такова, каквото е днес, всички щяха да се удавят и яхтата нямаше и да я видим", разкри пред БЛИЦ Христо Стоянов.
Настаненото в «Света Марина» момче на 16 години, има и заболяване - вроден сърдечен порок, но към момента няма никакви оплаквания, освен това, че е гладно”. Това обясни пред репортер на агенцията шефката на лечебното заведение – д-р Жанета Георгиева. „Няма признаци за инфекциозни заболявания. Съществуват рискове от чревни инфекции, каквито са специфични за географските ширини, откъдето идват емигрантите и след едно такова пътуване може да се случи. Няма признаци за тежък респираторен синдром, като МЕРС, например, който се разпространява в Северна Африка. В групата няма хора с това инфекциозно заболяване”. Това заяви пред БЛИЦ шефката на РИОКОЗ-Варна д-р Светла Станева. Тя добави, че всички емигранти са ваксинирани и ще останат под наблюдение. Предстои дезинфекция на помещенията, а на плавателния съд вече е направено.
„Българският червен кръст от 8 часа днес /в неделя/ е на терен. На Морска гара заварихме тъжна картина – докарани от морето 18 деца, 20 жени, а останалите - сравнително млади мъже. Всички са били 4 дена без храна и вода в морето”. Това заяви пред БЛИЦ председателят на Областния съвет на БЧК-Варна Илко Раев. Той добави, че натоварените на открадната яхта „Бавария” нелегални емигранти, са били доста отпаднали, а някои от жените и децата направо плачели. Според Раев, нито една институция, освен кметът на Варна, „Гранична полиция” и БЧК не са били на мястото си своевременно. „Единствено адекватна бе „Гранична полиция”, която действаше по всички техни канони и си вършеше всичко, както трябва. Нямаше друга институция, извинете – БЧК беше на място. Какво направихме ние: дадохме вода и банички на децата, също и мляко. После втория ешалон – пристигнаха хигиенни препарати, дезинфектанти за ръце и т. н. След това пристигна един голям пакет за 48 часа храна», каза още председателят на БЧК-Варна. НДТ


 


Сходни връзки

ЧЕТИРИ ДНИ БЕЗ ХРАНА И ВОДА ПРЕКАРАЛИ НА БОРДА ЗАДЪРЖАНИТЕ БЕЖАНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди