изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:44 EEST
УПРАВЛЯВАЩИ ВЪРТИДУПЕТА ЛИШАВАТ БЪЛГАРИЯ ОТ СИМВОЛИТЕ НА СВОБОДАТА    
Новини

Кабинетът отказал пари за тържествата на Шипка. Историята обаче показва, че един ден никой в България няма да си спомня и за проф. Близнашки, но връх Шипка, паметникът на връх Шипка, символите на връх Шипка и в крайна сметка Трети март ще си останат и в последното българско сърце като мечта и бой на живот и смърт за възраждането на българската държава от пепелищата на робството, при това с помощта на Русия и други народи, за които често говорим с насмешка, а величаем тези, които са били против това българите да имат своя държава.



Правителството отказа финансиране на националните чествания на Шипка по повод 137 години от шипченските боеве и 80 години от изграждането на Паметника на свободата на върха на 23 август. Това съобщи областният управител на Габрово Николай Григоров и уточни, че става въпрос за 10 000 лева за участието на Националната гвардейска част.

Според него отказът дошъл от служебното правителство на Близнашки. За „Преса“ от Министерския съвет казаха, че искане за отпускането на 20 000 лв. за честванията е регистрирано на 30 юли, когато на власт още бе кабинетът „Орешарски“. В същия ден министрите го разгледали, но не отпуснали средства, тъй като не били предвидени, и трябвало да се преструктурира централният бюджет. Така поради липса на време не успели да отпуснат парите.

Министърът на културата Мартин Иванов заяви, че служебното правителство не е запознато с проблема. „Съвсем наскоро се срещнах с областния управител и пред мен той не е споменавал, че има такъв казус“, обясни той.

Патрон на проявата е президентът Росен Плевнелиев. Според Григоров със спомоществователството на граждани и фирми от региона парите ще бъдат осигурени и гражданското общество на Габровска област няма да допусне да се провалят тържествата на върха. Даже в криптата на паметника вече гори Вечният огън. Григоров благодари на всички граждани и фирми, към неправителствените организации, проявили съпричастност в трудния за организаторите момент.

Проблеми има и покрай 111 години от Илинденско-Преображенското въстание. Честването ще се проведе на 23 август в историческата местност Петрова нива. В сряда от прокуратурата изпратили писмо до кмета на Малко Търново Илиян Янчев, с което го информирали, че подетата от него дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на паметника в местността не е законна, защото монументът бил държавен. Светинята, изградена със средства на дарители през 1958 г., днес е в окаяно състояние. В събота хилядите родолюбци, които ще се стекат на Странджанското Оборище, с очите си ще видят окаяното състояние, в което институции­те са оставили паметника. За да се гарантира сигурността, по разпореждане на кмета на Малко Търново монументът ще бъде ограден със защитни съоръжения. „Върху тях ли ще поднасяме венците“, питат се хората.

Община Малко Търново е изпратила три писма до Министерството на културата, в които настоява за съдействие по проблема, но оттам отпуснали едва 3500 лева за реставрация от необходимите общо 70 000 лева и с това ангажиментът им приключил.

От Министерството на културата отговориха, че за извършване на ремонт на паметника е необходимо да се направи прое­кт, за чието изготвяне вече е било отпуснато финасиране. За обекта няма съставен акт за държавна собственост с предоставени права на управление на ведомството, изтъкнаха оттам.

Парадоксите не свършват с това. Сливенският военен духов оркестър, поканен за участие в проявата, поискал 1500 лева за гастрола. Община Малко Търново, върху чиито плещи тежи организацията, няма тези средства. Кметът се обърнал за съдействие към Бургаския общински духов оркестър. И той ще свири без пари.

http://pressadaily.bg

ndtnews.hopto.org

ЗАРАДИ АНТИБЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА НА УПРАВЛЯВАШИТЕ, ОБРАХА СВЕТИНЯТА НА БЪЛГАРИЯ

ШИПКА - БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

 


Сходни връзки

УПРАВЛЯВАЩИ ВЪРТИДУПЕТА ЛИШАВАТ БЪЛГАРИЯ ОТ СИМВОЛИТЕ НА СВОБОДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди