изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:50 EEST
ИЗЛОЖБА ПОКАЗВА БАЛЧИК ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА РУМЪНСКИ ХУДОЖНИЦИ    
Култура 30 платна на именити съвременни румънски автори, създадени през последните години, са показани в Двореца в Балчик

30 платна на именити съвременни румънски автори, създадени през последните години, са представени от 20 август до края на месеца в Двореца в Балчик.

Темата е Балчик, "Двореца" и красотата на североизтока. Изложбата - живопис "Съвременни художници на Балчик" е реализирана чрез Президентска администрация на Румъния, Национален музей Котрочени – Букурещ, Музей на изкуството – Констанца, в сътрудничество с ДКИ КЦ "Двореца". На официалното откриване присъстваха директорите на Национален музей Котрочени Адина Ренця, на Музей на изкуството в Констанца - Дойна Пауляну, както и гости от съседна Румъния. Изложбата откри зам.-областният управител Даниел Йорданов.

Изложбата е в рамките на съвместен проект за популяризиране на изкуството на двете страни, поясниха директорът на културния център "Двореца" Жени Михайлова и директорът на националния музей "Котрочени" в Букурещ Адина Ренця.

Артисти от цяла Румъния преоткриха в последните години силата и очарованието на това място, което сте успели да съхраните, допълва Дойна Пауляну, директор на Музея на изкуството в Констанца, който също е партньор в проекта. Пауляну разказа, че румънската кралица Мария през 1924-а започва да строи своя резиденция в Мамая, но на следващата година посещава Балчик и е толкова запленена от пейзажа, че изоставя първоначалните си намерения. Белият град по това време става любимо кътче и на много румънски художници, които създават тук истинска творческа колония, каза директорът на културния институт в Констанца.

„Бих искал да припомня, че България е страна с многогодишни традиции в областта на художественото творчество, на опазването и представянето на културното наследство, на културния диалог. Всички ние осъзнаваме великолепието на сътвореното от творческия гений и полагаме последователни усилия да съхраним това богатство и да го предадем на идните поколения, защото сме убедени, че нация без културна памет е обречена на изчезване”, каза в приветствието си зам.-областният управител Даниел Йорданов. Той изрази надежда „за нови срещи и бъдещо ползотворно сътрудничество, което несъмнено би било в интерес на културното развитие на нашите региони”.

Новата експозиция е създадена на пленери в Балчик през последните няколко години. Платната са запечатали знакови места и емоционални преживявания - ""Двореца" в Балчик", "Градините на душата", "Покриви в Балчик", "Вилата на принц Николай", "Риболовният дворец", "Портрет на стария Балчик", "Есен в Балчик". Сред авторите, оставили още един художествен документ за Белия град, са Лелиа Първан Рус, Флорин Ферендино, Дору Лукиян, Мариус Барб, Еуджения Ботезату, Йоланда Манолеску и други.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30 август. НДТ


 

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПОКАЗВА БАЛЧИК ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА РУМЪНСКИ ХУДОЖНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди