изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:12 EEST
ФАШИСТКИ СЪЛЗИ: Киев обвини Москва в пряко нахлуване    
По света Началникът на украинските служби за сигурност обвини Русия в "пряко нахлуване" след решението на Москва да вкара автоколоната си с хуманитарна помощ в Украйна, без да изчака тя да бъде проверена, предаде Франс прес.

"Казваме, че това е пряко нахлуване. Става дума за военни автомобили под циничното прикритие на Червения кръст", заяви ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко пред агенция Интерфакс-Украйна.

Отговорност за сигурността на хуманитарната автоколона носи Русия, заяви Андрий Лисенко, говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Украинската страна предложи преговори с Русия, но Русия отказа. Напомням, че отговорност за сигурността носи Русия", каза той на брифинг.

Руската колона с хуманитарна помощ се движи на територията на Украйна "без съпровождането и без участието на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и в нарушение с постигнатите споразумения за инспектирането и регистрирането на руската хуманитарна помощ", допълни Лисенко.

По думите му Киев е изпълнил "всички поети ангажименти за оформянето на (митническите) документи за руската хуманитарна помощ в пълно взаимодействие с МКЧК".

Украинското външно министерство нарече "още едно очевидно нарушаване на ключовите принципи на международното право" решението на Русия да нареди преминаването на автоколоната с хуманитарна помощ през украинската граница.

Министерството съобщи, че "с цел да се предотвратят провокации, са предоставени всички необходими препоръки за безопасното преминаване на конвоя".

"Руската федерация, игнорирайки установените международни правила, процедури и постигнатите договорености, без съгласие и без ескорт на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), започна незаконно внасяне на хуманитарни продукти на украинска територия. Освен това нито украинската страна, нито МКЧК са наясно какво има в упоменатите товарни камиони, което предизвиква особени опасения", се казва в изявлението.

"Фактът, че руските автомобили влязоха на територията на Украйна без съответните гранични и митнически процедури и товарът не бе проверен в установения от МКЧК ред, свидетелстват за преднамерения и агресивен характер на действията на руската страна", допълва украинското МВнР.

Украйна обаче няма да напада руския хуманитарен конвой, който влезе на нейна територия, и иска да избегне всякакви провокации, заяви Валентин Наливайченко, цитиран от Ройтерс.

Украйна ще поддържа контакт с Международния комитет на Червения кръст, така че да не бъде обвинявана в "провокации, че задържа или използва сила срещу камионите с т.нар. помощ", каза той пред журналисти в Киев.

Запитан дали Украйна ще използва въздушни удари срещу колоната от камиони, която се движи в контролирана от бунтовниците територия, Наливайченко заяви: "Срещу тях, не", пише БТА.

По-рано днес Русия реши да действа, изпращайки автоколоната си с хуманитарна помощ за Източна Украйна към Луганск, без повече да чака. Това обяви руското министерство на външните работи в изявление.

"Дадени са всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на хуманитарния конвой. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) официално призна наличието на такива гаранции. Маршрутите за доставка са известни и проверени от мисията на МКЧК. Документите са оформени. Товарите отдавна са готови за проверка от украинските граничари и митничари, които вече от седмица се намират на ГКПП "Донецк" в руската Ростовска област", се казва в декларацията.

"Не можем повече да търпим подобен произвол, откровени лъжи и неспособност за договаряне. Всички предлози за отлагане на доставката на помощи на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани" и затова руската страна е взела решение на действа. Хуманитарният конвой тръгва към Луганск, се казва в декларацията.

По публикацията работи: Елка Василева

http://www.dnes.bg
ndtnews.hopto.org


 


Сходни връзки

ФАШИСТКИ СЪЛЗИ: Киев обвини Москва в пряко нахлуване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди