изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:20 EEST
ЧАКА НИ ЛЮТА ЗИМА, ЩЪРКЕЛИТЕ ОТЛЕТЯХА РАНО    
Общество Чака ни доста тежка зима, прогнозира Никола Атанасов, известен като Кольо Щъркела. Той се грижи за щъркелови гнезда в село Безводица и традиционно гадае каква ще е предстоящата зима в зависимост от това  кога дългокраките птици отлитат на юг. Той е категоричен, че, освен предвестници на пролетта, по щъркелите може да се гадае и каква ще е зимата.

Ако те отлетят преди 22 август, зимата ще е люта и много рано ще настъпи, обяснява Никола Атанасов. И посочи, че през 1995 г. птиците си заминали на 16 август. Тогава бай Кольо предупредил председателя на кооперацията да сее пшеницата по-бързо, защото есента ще е кратка.

Така се справили с една от най-тежките селскостопански години. Ако щъркелите отлетят между 22 август и 1 септември, зимата ще е нормална, но тръгнат ли на юг след 1 септември - може да не си купувате дърва и въглища, зимата ще е мека, снегът ще е малко, продължава да обяснява бай Кольо. Една година си тръгнали късно – на 11 септември, и есента се оказала хубава, земеделските стопани имали възможност да изорат и засеят спокойно.
Тази година щъркелите от неговия двор отлетели около 17 часа на 17 август. Затова, според Никола Атанасов, зимата ще е средностудена и ветровита. Няма да е много приятна, допълва той. Затова той предупреждава земеделските производители веднага след края на септември да започнат да орат и сеят, защото, по думите му, есента ще е много опърничава.
Споделя, че тази година щъркелите в неговия двор са нямали малки. При проливните дъждове не успели да опазят яйцата от влагата и те се развалили, затова една сутрин ги намерил изхвърлени от гнездото на земята. Хора, които се грижат за щъркелови гнезда и в други краища на страната споделили, че също щъркелите са нямали малки.
Аз съм на 88 години, но толкова проливни дъждове не помня през живота си, не валеше, а вода се изливаше над нас, споделя Никола Атанасов.


 


Сходни връзки

ЧАКА НИ ЛЮТА ЗИМА, ЩЪРКЕЛИТЕ ОТЛЕТЯХА РАНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди