изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:07 EEST
МЗХ: ФЕРМЕРИТЕ ЩЕ БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ ЗАРАДИ ГРАДУШКИТЕ    
ЗемеделиеМинистърът на земеделието и храните Васил Грудев заяви, че има механизъм, с който да бъдат компенсирани земеделските производители, които са загубили голяма част от продукцията о тазгодишната реколта заради градушки през пролетно-летния сезон.

Според Грудев, има действаща държавна помощ, която е нотифицирана от ЕК и действа и към момента. Това е държавна помощ за компенсиране на щетите на земеделски производители с напълно пропаднали площи.
Проблемът е в това, че България няма механизъм за компенсации на стопаните от неблагоприятни условия когато има частично поразяване на култури или продукция.
 Напълно унищожена от поройните дъждове и градушките е реколтата от 15 249,4 декара, сочат данните на областната дирекция „Земеделие“ в Добрич. От тях 4730 декара са с пшеница. На 100 процента са загубите на земеделските производители от 2659 декара със слънчоглед, 2 042 декара с царевица, 1936 дка с рапица. Има напълно унищожени посеви с люцерна, ечемик, карфиол, орехи, зеле, сливи, праскови, картофи, и др. Ликвидирана е продукцията от 223 декара с дини, от 30 декара с лавандула и още много други култури.
Данните за нанесените частични поражения на посевите сочат, че между 10 и 90 процента са пораженията, които природните стихии са нанесли на 14 352 дка с  пшеница, на 15 423 дка със слънчоглед, 6 846 декара с царевица, на 12 455 декара с рапица и др.
Експертите от областната дирекция  са разгледали над 380 заявления на земеделски стопани, които претърпяха щети през последните месеци от наводнения и градушки. Поразените ниви са в цялата област. Заявления за нанесени щети обаче продължават да се получават в областната дирекция.  НДТ


 


Сходни връзки

МЗХ: ФЕРМЕРИТЕ ЩЕ БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ ЗАРАДИ ГРАДУШКИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди