изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:54 EET
Лобизъм на "Близнашки" грози Добруджа с екокатастрофа, разрешават добив по метод по-опасен от хидрофракинга    
Новини Нов скандал се завихря около кабинета "Близнашки". Лобистко решение на назначената от президента Плевнелиев за служебен министър на околната среда и водите Светлана Жекова е на път да предизвика вълна от протести в България. С Решение № 28 от 26 август 2014 година Жекова на практика е дала разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп", регистрирана в щата Невада, да извърши проучване на нефт и природен газ в Блок "1-11 Вранино" в Добруджа, предаде репортер на Агенция БГНЕС.

С решението си Жекова съгласува цялостен проект за периода 2014 – 2019 година и годишен проект за 2014 година за търсене и проучване на нефт и газ, като в документа подписан от нея е записано, че проектът "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове растения, животни и птици и техните местообитания, предмет на опазване в защитени зони – езерото Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било".

Блок "1 – 11 Вранино" е с размер 397,42 кв. км и попада на територията на община Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла и област Добрич. Редица еколози вече са сериозно притеснени от съгласуването на решението и обръщат внимание на записаните в документа твърдения за липса на вероятност за "значително" отрицателно въздействие, което не дава достатъчна яснота и конкретика какви са рисковете. Решението може да бъде обжалвано до 10 септември 2014 година, като еколози и юристи вече подготвят необходимата документация и са категорични, че ще направят опит да спрат влизането в сила на решението.

Проектиране и прокарване на поне 10 000 метра нови сондажи се предвиждат за изпълнение на целите на проекта, четем още в подписаното от Жекова решение. В социалните мрежи вече се подготвят протести, като според редица възмутени граждани Светлана Жекова е решила да плюе на здравето, поминъка и хляба на жителите на Добруджа, а и цялата страна с издаването на това решение. Според тях на практика проектът предвижда използването на метод за добив на нискокалоричен газ от възглищните подземни слоеве чрез т. нар. "въглищно възпламеняване". Експертите сравняват този метод и пораженията от него единствено с хидрофракинга, чрез който се добива шистов газ и върху който има мораториум у нас.

Газът, добит по тази технология, е синтетичен – т.е. реално него го няма и е получен при подземно изгаряне на въглищни пластове. Неговата калоричност е ниска, като след допълнителна обработка се получават горива или химически продукти (възможно е да се произведе и водород или синтетичен природен газ). Газът добит, по тази технология, е синтетичен – т.е. реално него го няма – получен е при подземно изгаряне на въглищни пластове. Неговата калоричност е ниска. След допълнителна обработка се получават горива или химически продукти (възможно е да се произведе и водород или синтетичен природен газ). При подземната въглищна газификация се запалват въглищни пластове, които са на голяма дълбочина и добивът им чрез открит или закрит минен способ не е финансово рентабилен, твърдят експерти. Този метод е изключително ненадежден от екологична гледна точка и заплашва целия североизточен район на България с екологична катастрофа.

Цялостният и годишният работен проект са изготвени на основание на Договор от 1 април тази година за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок "1 – 11 Вранино" между министъра на икономиката и енергетиката и "Парк Плейс Енерджи Корп". Този договор пък е изготвен съгласно решение на Министерски съвет №718 от 4 октомври 2010 година, което означава, че проектът е започнат още от правителството на Бойко Борисов и е продължен от Драгомир Стойнев.

В мотивите на решението отново е записано, че реализирането на предвидените геолого-проучвателни дейности заложени в проекта "не се очаква да бъдат трайно засегнати, унищожени или фрагментирани типове природни местообитания. Не се очаква и генериране на шум, емисии на отпадъци в количества, които да окажат "значително отрицателно въздействие" върху защитени зони", пише още в документа на МОСВ.

Агенция БГНЕС разкрива и друга любопитна подробност -  адвокатската кантора "Атанасов & Иванов", която е пълномощник на американската компания, се намира на метри от Министерството на околната среда и водите. Нещо повече - въпросната адвокатска кантора стартира като консултант по Договора с американската ТЕЦ "Марица - Изток" III. В информацията за кантората е записано, че тя е учредена през 2001 година, като успешно е приключила различни проекти, като: подготовка и предоставяне на правни становища относно Договор за покупка на енергия между Енергийна компания Марица Изток III и НЕК; правни съвети по различни регулаторни въпроси в хода на правния анализ на проекта, извършван от бъдещите кредитиращи страни; правни съвети по търговски договори във връзка с проекта и други.

Автор: Хаштаг-BG, по материали на Агенция БГНЕС

http://hashtag-bg.com

 


Сходни връзки

Лобизъм на "Близнашки" грози Добруджа с екокатастрофа, разрешават добив по метод по-опасен от хидрофракинга | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.70 секунди